Čehoslovākijas vilku suns / Czechoslovakian Wolfdog

Dog Breeds

Čehoslovākijas vilku suns / Czechoslovakian Wolfdog

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 00:06

Šķirnes vēstures aizsākumi meklējami 1942. gadā, kad Čehijas armijas inženieris Karels Harts jaunas šķirnes radīšanai nolēma izmantot vilku vērtīgās īpašības. Protams, viņš nebija pirmais, kas mēģināja kaut ko tādu darīt, bet izdarīt to līdz tādam līmenim, lai šķirni atzītu Starptautiskā kinologu federācija, - tik īsā laikā nav izdevies daudziem talantīgiem jaunu šķirņu „autoriem”. 1989. gadā šķirni atzina FCI.

Šobrīd čehu vilku suņu asinīs ir 10 % vācu aitu suņu un 90 % Karpatu vilka asinis. Suns kļuva par intensīvu izpētes objektu Francija Zinātnes centrā. Zinātnieks Bernārs Budens uzskata, ka „šīs šķirnes iespējas ir neizmērojamas, tā var radīt apvērsumu kinoloģijas pasaulē”.
Viss šis info ņemts no Petnet. Man gan audzētāji ir teikuši, ka runāt par 90% vilku asinīm ir dikti romantiski, bet tā neesot. Tā tomēr ir suņu škirne un ar 90% vilka asinīm tas būtu praktiski vilks, bet tā nav. Šie suņi ir raksturā vairāk kā suņi, izskatā vairāk kā vilki. Neatkarīgi, tomēr mīl vienmēr būt ar savu baru. Nav agresīvi. Tomēr tos pareizi jāsāk socializēt jau no 2 nedēļu vecuma, ļoti vēlams ar pilnībā pozitīvu pirmo pieredzi. Jāiepazīstina gan ar pie iespējams vairāk suņiem un citiem dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Ja tas izdodas, viss norit pareizi un suns attīstās ar pareizu nervu sistēmu. Ja nē, var sākties problēmas- nervozitāte un agresivitāte. Līdzīgi kā no vilka, tad no šī neparedzamā kārtā varēs gaidīt da jeb ko- pēkšņs uzbrukums bez brīdinājuma un taml.

Šķirnes standarts FCI No. 332/28.04.1994
Valsts: Čehijas Republika. Patronāža: Slovākijas Republika.
Pirmā standarta publicēšanas datums: 28.04.1994.
Vēsturisks raksturojums. 1955. gadā Čehijā tika sākti eksperimenti ar mērķi radīt jaunu šķirni. Šim nolūkam tika izvēlēti vācu aitu suns un Karpatu vilks. Eksperimenti norisinājās ar vācu aitu suņiem un Karpatu vilka kucēm. Vairumā gadījumu kucēniem no iegūtajiem metieniem piemita visas ģenētiskās īpašības jaunas šķirnes radīšanai.
1965. gadā pēc eksperimenta beigšanas jaunas šķirnes radīšanas plāns tika atzīts par iespējamu. Tas paredzēja gan vilku, gan suņu nepieciešamo īpašību pilnveidošanu. 1982. gadā Vispārējā Čehijas selekcionāru asociācijas komiteja atzina čehu vilku suni par nacionālo šķirni.
Vispārējais izskats. Ķermeņa uzbūve, kas piemērota ilgai skriešanai. Taisnstūrveida korpusa forma. Pēc ķermeņa formas, apmatojuma krāsas un maskas suns līdzinās vilkam.
Pamata izmēri proporcijās. Korpusa garums attiecībā pret skausta augstumu 10:9; purna garums attiecībā pret galvaskausa daļu 1:1,5.
Uzvedība. Sabiedrisks, ļoti kustīgs un aktīvs, piemīt liela izturība; paklausība – galvenās rakstura iezīmes. Ātra reakcija. Bezbailīgs un drosmīgs suns. Piemīt iedzimta neuzticības sajūta attiecībā pret svešiniekiem, tomēr bez iemesla un bez komandas neuzbrūk. Vairumā gadījumu – tas ir viena saimnieka suns. Visas uzskaitītās īpašības, kā arī bieza vilna ar labi attīstītu pavilnu padara čehu aitu suni par universālu dzīvnieku, kas ir piemērots lopu ganīšanai, apsardzes dienestam, kā arī dzīvošanai pilsētas apstākļos kompanjona lomā.
Galva. Galva proporcionāla korpusam, labi veidota. Purnam ir trula ķīļa forma. Dzimuma dimorfisms - spilgti izteikts.
Galvaskausa daļa. Skatoties no sāniem, piere nedaudz izvirzīta. Pieres rieva – neizteikta. Labi attīstīts pakauša kauls. Pāreja no pieres uz purna daļu – mēreni izteikta.
Purns. Deguna spogulis. Forma – ovāla, krāsa – melna. Deguna muguriņa. Taisna, nav plata, apmatojums – īss. Lūpas. Sausas. Mutes stūros nav nokarenu vietu. Krāsa – melna. Žokļi un zobi. Žokļi – spēcīgi un simetriski, bez pārkodiena. Zobi – spēcīgi. Ilkņi – lieli. Sakodiens – šķērveida vai spīļveida. Pilna zobu formula, t.i. komplektā jābūt 42 zobiem. Vaigu kauli. Plakani, pietiekoši spēcīgi, neizvirzīti. Acis. Nelielas, ieslīpi novietotas, dzintara krāsā. Plakstiņi cieši pieguļ acs ābolam. Ausis. Stāvošas, ar asiem galiem. Pie pamatnes platas. Trīsstūra veida un nelielas (ne lielākas par 1/6 daļu no skausta augstuma); auss ārējā daļa atrodas vienā līmenī ar acu ārējiem kaktiņiem. Ausu asis paralēlas viena otrai.
Kakls. Sauss, muskuļots. Miera stāvoklī suns tur kaklu aptuveni 40˚ leņķī pret horizontāli. Kaklam jābūt tik garam, lai suns, neizmantojot papildus spēku, ar degunu var aizsniegt zemi.
Korpuss. Augšas līnija. Plūstoša pāreja no kakla uz korpusu un uz krustiem. Skausts. Labi izteikts, muskuļots, bet ne tik ļoti izteikts, lai augšējā līnija liktos lauzta. Mugura. Spēcīga un taisna. Viduklis. Īss, muskuļots, nav plats, nedaudz slīps. Krusti. Īsi, muskuļoti, nav plati, nedaudz pacelti. Krūšu kurvis. Simetrisks, muskuļots, apjomīgs, pēc formas atgādina bumbiera šķērsgriezumu, virzienā uz krūšu kaulu – sašaurinās. Krūšu kurvis nesniedzas līdz elkoņiem, un arī krūšu kauls nesniedzas tālāk par elkoņiem. Vēders. Vingrs. Nedaudz ievilkts. Aste. Augstu novietota. Normālā stāvoklī suns tur asti taisni un nedaudz uz leju. Uzbudinātā stāvoklī suns asti paceļ un tur sirpja veidā.
Ekstremitātes. Priekšējās ekstremitātes. Harmoniski saskan ar korpusa līnijām. Ekstremitātes ir nedaudz satuvinātas, bet ķepas nedaudz izvirzītas uz āru. Pleci. Lāpstiņa nedaudz izbīdīta uz priekšu; ir diezgan īsa, spēcīga; slīpums 65˚ . Apakšdelms. Spēcīgs, garš un taisns. Apakšdelma garums, ieskaitot plaukstas pamatni, atbilst 55 % no augstuma skaustā. Pleca lāpstiņas locītavas leņķis – 120-130˚. Elkoņi. Pieguļ korpusam, paralēli viens otram; labi izteikti, atsperīgi. Pleca kauls un apakšdelms veido leņķi, kas aptuveni atbilst 150˚. Pēdas pamatnes locītava. Spēcīga, labi attīstīta. Pēda – gara, ieslīpa ne vairāk kā 75˚ pret horizontāli. Ķepas. lielas, nedaudz izvērstas uz āru, ārpus korpusa robežām. Pirksti – gari, sakļauti, spēcīgi. Nagi tumši. Spilventiņi labi attīstīti, tumšos toņos.
Pakaļējās ekstremitātes. Masīvas. Paralēlas viena otrai. Perpendikulārai taisnei, kas novilkta no sēžas paugura ir jāiet cauri lecamajai locītavai. Gurni. Gari, ļoti spēcīgi. Attiecībā pret iegurni, atrodas aptuveni 80˚ leņķī. Iegurņa locītava spēcīga un labi veidota. Celis. spēcīgs un labi veidots. Apakšstilbs. Garš, taisns, muskuļots. Leņķis starp apakšstilbu un pēdu aptuveni 130˚. Lecamā locītava. Sausa, labi iezīmēta, cīpslas labi attīstītas un nodrošina locītavai nepieciešamo elastīgumu. Pēda gandrīz vertikāla. Pēdas. Garenas, pirksti sakļauti, ar spēcīgiem, tumšiem nagiem.
Kustības. Harmoniskas, vieglas un vingras; skrienot, suns pieplok zemei. Skrienot ātrā galopā, galva un kakls nostiepti vienā līnijā.
Āda. Elastīga, blīva, bez krunkām, bez pigmentiem.
Apmatojums. Apmatojuma struktūra. Akotmati un pavilnas mati aug ļoti biezi. Mati taisni. Iedalās vasaras un ziemas apmatojums. Tuvojoties ziemai, ataug pavilna, kas kopā ar akotmatiem vienmērīgi veido biezu apmatojumu pa visu korpusu.
Raksturīgi, ka tieši ziemas apmatojums padara suni piemērotu turēšanai laukā, jo apmatojums klāj ne tikai muguru un kaklu, bet arī vēderu, gurnu iekšpusi, sēkliniekus, ausu iekšpusi un ādu starp pirkstiem.
Krāsa. No dzeltenīgi pelēkas līdz sudrabaini pelēkai ar raksturīgu gaišu (pretēju) masku. Gaišie mati aug arī uz kakla apakšējās daļas un krūšu kurvja priekšējās daļas. Tumši pelēka krāsa ir pieļaujama.
Augums un svars. Augums. Suns – ne mazāks par 65 cm. Kuce – ne mazāka par 60 cm. Svars. Suns – ne mazāk par 26 kg. Kuce – ne mazāk par 20 kg.
Trūkumi. Jebkuras novirzes no standarta tiek uzskatītas par trūkumiem un tiek vērtētas pēc novirzes līmeņa. Smaga vai viegla galva. Plakana piere. Tumši brūnas, melnas vai dažādas krāsas acis. Lielas, rupjas ausis. Augsts vai zems ausu novietojums. Pārāk augstu, vai otrādi – pārāk zemu, novietots kakls. Neizteikts skausts. Nepareiza augšējā līnija. Gari krusti. Pārāk strups vai pārāk ass leņķis starp apakšdelmu un pleca kaulu. Vājas lecamās locītavas. Pārāk strups vai pārāk ass leņķis starp gūžu un apakšstilbu. Vāji attīstīta pakaļējo ekstremitāšu muskulatūra. Gara aste; pārāk zems astes novietojums. Pārāk izteikta maska. Īsas, neharmoniskas kustības.
Defekti. Izmēru neatbilstība. Rakstura un uzvedības defekti. Netipiska galva. Atsevišķu zobu trūkums, nepareizs sakodiens. Netipiska ausu forma un novietojums. Pakrūte. Norauts skausts. Netipiskas ribas. Netipiska priekšējo ekstremitāšu pozīcija. Netipisks astes novietojums, nepareizs astes stāvoklis. Netipiskas struktūras apmatojums. Standartam neatbilstoša krāsa. Vājas saites. Nesabalansētas kustības.
N.B. Suņiem jābūt diviem normāliem sēkliniekiem, kas pilnībā noslīdējuši sēklinieku maisiņā.

Dažas svarīgas mājaslapas:
http://www.wolfdog.org/eng/44.html
http://www.inetdesign.com/wolfdunn/breeds/czechwd.html
http://www.google.com/imgres?imgurl=htt ... sgaAx8mFDw
Cik esmu izpētījusi šķirni, ļoti labi audzētāji atrodas tepat kaimiņos Lietuvā. Viena no 3 Lietuvas audzētavām. Producējuši ārkārtīgi skaistus un vilkam izteikti līdzīgus,kā arī izcila temperamenta suņus.
http://www.girios-dvasia.wolfdog.org/apie-mus/
P.S . Līdzīga škirne ir Sārlosa vilku suns, kas radīts līdzīgā laikā Nīderlandē, tieši tāpat sakrustojot vecā tipa VAS ar vilku. Taču, kā man pastāstīja šis pats Lietuvas audzētājs, Čehslovākijas vilku suns ir vairāk piemērots dažādām disciplīnām- audzētāja minēja pat vārdus armija, paklausība, apsardze. Jo šķirnes selekcionārs ir radījis šķirni ar mērķi iegūt supersuni. Tātad tam vajadzētu būt diezgan tālam no vilka, jo vilks nevar būt sargs sakarā ar bailēm no cilvēka. Šīs bailes ir mantojis Sārlosa vilku suns. Tās nav gluži bailes, bet kautrība un atturība, bet kā sargs viņš tomēr neder.
Last edited by wolf-eyes on 13 May 2010, 00:24, edited 3 times in total.
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 00:09

Latvijā pašlaik esot 3 šīs šķirnes pārstāvji.
Nākošgad tiem pievienosies manējais, no tās pašas Lietuvas audzētavas, kas ir norādīta saitā. Tas būs puiks.
Te bildes.
Image
Image
Image
Image
Image
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 00:13

Principā katrs audzētājs vēlas panākt pie iespējams vilkam līdzīgāku suņu izaudzēšanu, bet bieži esot tā, ka izsit uz āru suņus, kas ļoti līdzinās VAS-lielas ausis, attiecīgi izliekts ķermenis, pat krāsa. Arī acis šiem suņiem nedrīkst būt tumši brūnas, tām jābūt vilka acu krāsā.
Te vēl info http://www.wolfdog.se/english/
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 00:28

Image
Image
Image
Image
Ir arī balti, ļoti tumši un bēšīgi- brūngani čehu vilki. Kad atradīšu bildes, ielikšu. Jocīgi, bet standarts tādus neatzīst.
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby Laura » 13 May 2010, 13:28

Ļoti skaisti suņi, bet sev es tādu neņemtu... Man jau ar vienu čehu sunīti pietiek. :pilnmeness:
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby AliseM » 13 May 2010, 13:58

Laura wrote:Ļoti skaisti suņi, bet sev es tādu neņemtu... Man jau ar vienu čehu sunīti pietiek. :pilnmeness:

Kapēc ne? Būtu divi bratani :hih:
Ja godīgi, tad šie manī pagaidām izraisa iespaidu kā mežonīgi nepiejaucēti dzīvnieki :sarkstosa: varbūt izstādēs iznāks pavērot, tad pirmais iespaids zudīs...
AliseM
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1096
Joined: 13 Jan 2010, 17:12

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby ewita » 13 May 2010, 14:08

smuki suņi!
Kompanjona lomai ģimenē,kurai nav privātmājas īsti neredzu..
Last edited by ewita on 13 May 2010, 14:23, edited 1 time in total.
Image
User avatar
ewita
Puppy
Puppy
 
Posts: 364
Joined: 15 Jan 2010, 12:26
Location: LV

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby elīna » 13 May 2010, 14:17

diezgan iespaidīgi suņi! nez cik daudz lv tādu ir?
cilvēkam vajag suni.
User avatar
elīna
Puppy
Puppy
 
Posts: 392
Joined: 13 Jan 2010, 23:16

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 14:36

Ir ir diezgan mežonīgi -pēc izskata. Pēc rakstura, kā jau rakstīju- ja norit pareiza socializācija jau pirmo divu nedēļu laikā, tad viss ok. Ja nē, audzētāja stāstīja gadījumu, kad esot bez brīdinājuma ieķēris sejā. Gluži kā vilks- neparedzams. Ja suni sabojā, tad ir vakars uz ezera. Labākais tas, ka literatūrā rakstīts, ka labi satiek ar bērniem, bet ,ņemot vērā, ka var būt arī slikti socializēti suņi un tas ir atkarīgs tīri no audzētāja profesionalitātes, tad ir grūti tā paļauties uz teikto.
Lai gan viņiem vispār baigi stingrās komisijas vērtē temperimentu un iezīmes, pirms viņu atdod prom no audzētāja. Daudzus šitā noraksta, un ir pat uz zoo daži atdoti.
Bet pārsvarā tomēr viss norit labi, jo audzētāji jau nav muļķi, ja izvēlas tādu šķirni- viņi tomēr cenšas par to arī atbildēt.
Rema, kā jau minēju augstāk, Lv ir 3 tādi suņi.
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby lauva » 13 May 2010, 14:57

ļoti patīk šie suņi,bet izstādē viens satiktais īpaši labu iespaidu neradīja - bailīgs un nepārliecināts. pilnīgi likās,ka īsts vilks tajā būrī sēdētu - bija absolūtā panikā lielās cilvēku masas dēļ,bet,cik sapratu,tad uz šādiem pasākumiem tiek vests jau kopš bērnības...
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby vuks » 13 May 2010, 15:00

Nu, tā ir šķirnes īpatnība, ka tādu drosmi kā no VASa nesagaidīsi, drīzāk vairāk būs vilka piesardzība nepazīstamos apstākļos.
Info par VASiem(izstādēm, sacensībām, metieniem)
www.schaeferhund.lv
vuks
Puppy
Puppy
 
Posts: 163
Joined: 13 Jan 2010, 14:45

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby lauva » 13 May 2010, 15:04

vuks wrote:Nu, tā ir šķirnes īpatnība, ka tādu drosmi kā no VASa nesagaidīsi, drīzāk vairāk būs vilka piesardzība nepazīstamos apstākļos.


njā,tā jau man ar likās,bet vienalga,tas tak ir baisgais risks ņemt suni,kurš komfortabli jūtas tikai un vienīgi savā mājā starp sev pazīstamiem cilvēkiem. sabiedrībā tādu neizvedīsi :(
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby elīna » 13 May 2010, 15:16

wolf-eyes wrote:Rema, kā jau minēju augstāk, Lv ir 3 tādi suņi.

nu ja, es tikai par bildītēm papriecājos, tekstu neizlasīju...

suņi skaisti, bet, jā, tāds liels izaicinājums saimniekam tādu ņemt manuprāt
cilvēkam vajag suni.
User avatar
elīna
Puppy
Puppy
 
Posts: 392
Joined: 13 Jan 2010, 23:16

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 17:09

Viegli nav. Šīs šķirnes suni ir viegli sabojāt.
Bet ja visu izdara pareizi, viņš izaug kā brīnišķīgs kompanjons.
Varbūt tas, ko redzēji izstādē,bija sabojāts. Jo tā NAV jābūt. Viņi var būt kautrīgi, atturīgi,bikli, bet bailīgiem, it sevišķi paniski bailīgiem viņiem ne tikai nav jābūt, bet viņi noteikti nedrīkst būt. Jo līdz ar bailīgumu, pie tāda vilka gēnu daudzuma, ja tā varētu teikt, drīz sekos agresija.
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby Sinty » 13 May 2010, 17:17

Ne vairāk, ne mazāk kā mans sapņu suns ;) Gan jau kādreiz, kādreiz... :aizsapnojusies:
User avatar
Sinty
Junior
Junior
 
Posts: 616
Images: 10
Joined: 13 Jan 2010, 13:10
Location: Rīga

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 13 May 2010, 17:29

Ja runā par tieši čehu vilku suņiem, tad tie ir jau samērā pieejami. Varbūt pat kaut kad būs kucēni tiem, kas ir LV. Jo cik zinu, vismaz viena ir kuce.
Sārlosi ir retāki, sarežģītāki raksturā, ja tā var teikt- vilciskāki, un arī dārgāki, pie tam tuvākā labā audzētava ir Vācijā.
Čehu kucēni pašlaik ir tajā Lietuvas audzētavā, bet es personīgi gaidīšu citu vecāku bērnus no šīs audzētavas, lai gan šie arī ir super. Vispār, cik izpētīju, šī audzētava ir ļoti laba pat salīdzinot ar Vāciju,Franciju, dzimteni un taml. Tā ir laba sagadīšanās, ka mums te tik tuvu ir tik laba audzētava.
http://girios-dvasia.wolfdog.org/
Tur vēl ir 2 audzētavas-( Lietuvā), bet par tām nezinu neko teikt. It kā vienu brīdi sarakstījos ar vienu no tām, bet kaut kā man tomēr nepatika tā viņu kuce- diezgan uz suņa-tipa izskatu pavilka. (Šī suga nav vēl tik ļoti nostabilizējusies, un mēdz producēt suņus, kas ļoti līdzīgi VAS. Tādus gan standarts neatzīst, bet ir tādi, kurus vēl atzīst, bet tik un tā viņi ir ļoti VASiski, gandrīz kā pelēki VASi.)bildes man ir, bet tik mazas, ka nevar te ielikt. ja kādam ļoti interesē, tad varu nosūtīt.( Neticēsies, ka tas vispār ir šīs sugas pārstāvis.)
Šajā galā (Latvija, Lietuva)viņi maksā no 800-1000eiro, Rietumeiropā un Itālijas galā ap 1500eiro. ASV ar atvešanu un muitu noteikti vēl dārgāk, bet par to es neesmu interesējusies.
Polijā arī ir labas audzētavas.
Jāsaka, ka parasti vairums audzētāji rūpīgi izvēlas cilvēkus, kam dot suni,jo šie suņi ir pietiekoši sarežģīti. Viņi arī prasa iziet vaislas atlasi, dispāzijas pārbaudi un citas. Un tad lūdz iesaistīties izstāžu vai vaislas darbā.
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby lauva » 14 May 2010, 12:49

šie suņi ļoti ilgu laiku bija mana topa augšgalā,kopā ar sārlosiem,bet es palasījos dažos forumos un netā un sapratu,ka laikam gan nevarētu ņemt suni,kuru ir tik viegli sabojāt :?
es tikai klusi un skaļi priecājos par viņiem,bet neriskētu.

un par to suni izstādē - viņš pieder cilvēkiem,kuriem ir gadiem ilga pieredze ar citiem suņiem,ja nemaldos pat audzētava. bet viņu audzēto suņu raksturs un temperaments ir pilnīgi savādāks,kā čeham.
*The dog is the only animal that has seen his god.*
http://twitter.com/#!/LauvaGuna
User avatar
lauva
Champion
Champion
 
Posts: 2593
Images: 5
Joined: 14 Jan 2010, 14:22
Location: Liepāja/BCN/BRUX

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby link » 14 May 2010, 14:06

lauva wrote:šie suņi ļoti ilgu laiku bija mana topa augšgalā,kopā ar sārlosiem,bet es palasījos dažos forumos un netā un sapratu,ka laikam gan nevarētu ņemt suni,kuru ir tik viegli sabojāt :?


+1

Sen jau skatos shaja puse, bet ir parak daudz "bet". Skaisti, mezhonigi skaisti suni, nekas nav jakupe, izmers ari der - "bet" :neparliecinats: Priecashos no malas, skatishos bildes, lasishu saimnieku aprakstus un tas ari viss.
Last edited by link on 21 May 2010, 18:47, edited 1 time in total.
link
 

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby wolf-eyes » 14 May 2010, 14:40

Izaicinājums tas ir.
Bet ko nozīmē sabojāt? Sabojāt var ar sliktu socializācijas pieredzi.
Tur jau ir uzsvērts- sākt to ļoti agri. Jau no divu nedēļu vecuma.
Tāpēc sākumā tiešām ir jāieliek liels darbs- jāparūpējas, lai visas socializācijas pieredzes būtu pozitīvas un mākslīgas- speciāli veidotas. Piemēram nodrošināt, lai suns nesatiek agresīvus suņus, lai netiek uzreiz iemests starp daudz skaļiem cilvēkiem vai mašīnā neklausīties skaļu mūziku un taml.
To visu pakāpeniski, lēnām, arvien liekot klāt kaut kādus elementus.
Jārēķinās ar galveno tendenci - kautrīgumu, biklumu, kas var pārvērsties par bailīgumu.
Nav viegli, bet nav arī neizdarāmi.
Vēlāk, kad psihe jau nostabilizējusies, tad jau vairs nav tik traki.
Par to audzētāju- šai šķirnei vajadzīga pilnīgi atšķirīga pieeja. Varbūt, ka viņš ir ideāls audzētājs, bet viņš izturējās pret šo suni tomēr kā pret visiem citiem.
Vispār iegādājoties šādu šķirni ir jābūt gatavam, ka ņem īstu vilku. Tā gan protams nav, bet iezīmes būs.
ASV taču audzē arī dažādu sķirņu suņu+ Arktikas vai Timbervilka hibrīdus. Tie ir gan uz pusi vai pat vēl vairāk vilki. Un līdz ar to tur ir pieejami ārkārtīgi daudz materiāli kā šādu suni audzināt. Tas var noderēt šīs šķirnes sakarā.
http://www.wolfzone1.com/
http://www.aaapets.com/pet_lovers/breeds/wolf.php
http://www.wolfhuskypups.com/
Tur ir daudz ieteikumu.
Bet jāpiebilst, ka , ja šādu vilku suns sāk uzskatīt tevi par draugu, bara locekli ,savu ģimeni, tad iegūt tādu draugu-tas ir to vērts.
User avatar
wolf-eyes
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1528
Joined: 12 May 2010, 23:50

Re: Čehslovākijas vilku suns

Postby OrlandoSeaHorse » 14 May 2010, 15:53

Man arī viņi ļoti, ļoti patīk! Skatos, priecājos. Bet laikam man personīgi ir ērtāk dzīvot ar terjeriem, kam viss "pie kājas" jau no mazām dienām. Tā varētu būt, kā tu saki - ka cilvēki auzdina CW tāpat kā citus, un nesanāk tā pat kā ar citiem.
wolf-eyes wrote:Par to audzētāju- šai šķirnei vajadzīga pilnīgi atšķirīga pieeja. Varbūt, ka viņš ir ideāls audzētājs, bet viņš izturējās pret šo suni tomēr kā pret visiem citiem.

Visu nosaukto tā fērlīgi ievērot nemaz nav tik vienkārši. Daudzas lietas pats nemaz nevar ne paredzēt, ne ietekmēt.
wolf-eyes wrote:Tāpēc sākumā tiešām ir jāieliek liels darbs- jāparūpējas, lai visas socializācijas pieredzes būtu pozitīvas un mākslīgas- speciāli veidotas. Piemēram nodrošināt, lai suns nesatiek agresīvus suņus, lai netiek uzreiz iemests starp daudz skaļiem cilvēkiem vai mašīnā neklausīties skaļu mūziku un taml.
To visu pakāpeniski, lēnām, arvien liekot klāt kaut kādus elementus.
Jārēķinās ar galveno tendenci - kautrīgumu, biklumu, kas var pārvērsties par bailīgumu.
Redz, liekas tāds robusts meža zvērs, bet smalka dvēsele tomēr. Nevar ar viņu šā vai tā.

Man te kaimiņos ir Sārlosa vilksuns. Paveca dāma jau, ap 14 vai vairāk gadiem. Īsti nekas nav skaidrs, jo sune ņemta no patversmes kā haskijs, vēlāk saimniece sākusi skatīties, ka nu īsti jau nu tur haskijs nav vis, bet kas - nav zinājusi. Nosprieduši, ka jauktenis un vēl brīnījušies, kāpēc jauktenim tetovējums. Tetovējums gan daudz nav palīdzējis, jo ej nu sazin, kur meklēt datus. Līdz satikuši suni 1:1. Tad arī pamazām nācis gaismā, kas viņai tāds ir. Raksturiņš nav no vieglajiem, bet nekas - dzīvot un mīlēt var pat ļoti labi. Mani suņi ļoti asi reaģē uz vilkiem u.c. meža zvēriem, bet ar Fionu labprāt spēlējas. Sākumā viņa bija tā, kas ne visai uzticējās kaut kādiem svešiem huligāniem, bet pamazām pierada un iedraudzējās. Turklāt viņai ir vēl iemesls neuzticēties svešiem - viņa ir diezgan veca un ne visai labi redz, tad jau loģiski, ka jāpiesargās, lai tie jaunie dauzīdamies nepagrūž.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Next

Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 20 guests

cron