Sargsuņa audzināšana

Dogs Teaching

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Spigana » 28 Feb 2017, 08:25

Jā, protams, daudziem ir zināmi tie atsevišķie skaistie gadījumi, kad nemācītais suns pats maģiski saprot, ka jāturas pie mājas utt. Daiļliteratūrā arī labi daudz aprakstīti un tad tik rodas cilvēki, kuri iedomājas, ka viņiem nu noteikti arī paveiksies dabūt to ideālo suni, kas ar saimnieku čubināsies, bez apmācības uz pusvārdu klausīs un bez socializēšanas nenokodīs kaimiņu bērnu, kam netīšām bumba pagalmā ielidojusi.

Vēl nesen visi kolektīvi šausminājāmies par suņiem, kas savas ģimenes bērnu noplsuši, runāts miljons reizes par to, ka neaudzināts un nesocializēts suns ir bīstams, nevis labs sargs. Bet nē, vienalga tak atradīsies kāds, kam vajag savā pagalmā audzēt rīkļurāvēju, un vēl ar to leposies, jo redz kā sunītis labi sargā, tam cilvēkam kājā ieķēra un tam citam vispār uzreiz pie sejas metās. Malacis! :akes:
Ir terjeri, ir rasela terjeri un ir Mio.
Mio, my dog
Mio Instagramā
Image
User avatar
Spigana
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1313
Images: 279
Joined: 28 Nov 2015, 18:28

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Magdalena » 28 Feb 2017, 10:33

ash wrote:ja sunim ir instinkts sargāt, viņš to darīs neatkarīgi no tā vai ir mācīts/socializēts vai audzināts kā mežonis. arī lieliski socializēts, adekvāts suns var būt labs mājas sargs. vienīgi jāpiedomā pie šķirnes izvēles.
mani divi sunči no skata neliekas nekādi sargi, tomēr šķirne pirmssākumos tika izmantota, lai brīdinātu par svešinieku tuvošanos (watchdog). ja esam mājās, var sākt riet, ja kāds klauvē pie durvīm, bet nomierinās tiklīdz sadzird, ka tas pazīstams vai tiek apsaukti. ja neesam mājās, tad uz aizdomīgiem trokšņiem reaģē daudz skaļāk, dusmīgāk. tāpat arī pagalmā - ja es esmu tuvumā, neviens netiks apriets, ja esmu mājā vai kaut kur tālākā stūrī - aizdomīgi svešinieki tiks norieti, lai mani brīdinātu par to tuvošanos. nekas viņiem nav mācīts, suņi ir ļoti draudzīgi pret cilvēkiem, tiek socializēti un netup visu dzīvi mājās aiz žoga. ja kāds svešs nāktu pagalmā - pilnīgi noteikti nekostu, jo kost cilvēkam būtu pretrunā viņu instinktiem. taču ir šķirnes, kuru pārstāvji instinktīvi ir gatavi aizsargāt savu teritoriju arī ar zobiem.
ja izvēlēties šķirni, kuras uzdevums ir patiešām sargāt (guard dog) tad suns sargās savu teritoriju, saimnieku. ja tas ir ļoti būtiski, var meklēt vecākus ar attiecīgu temperamentu. protams, šāds suns ir jāaudzina un jāsocializē ļoti atbildīgi, nopietni.

Paldies, ash. :par:

Un tomēr to, ko minēju sākumrakstā/jautājumā - tas ir profesionālas Vidusāzijas aitu suņu audzētājas Latvijā ieteikums - Nevest suni uz suņu skolu, neļaut satikties ar citiem cilvēkiem, un tad izaugs labs sargs... Īstenībā arī man tas likās tā drusku savādi (tas man tika atstāstīts), jo tas vairs nav, piemēram, mana vai kāda cita uzskats, bet gan profesionāla, zinoša cilvēka. Un viņas pašas suņi ar riktīgi labi un izstādēs iegūst godalgotas vietas.
Last edited by Magdalena on 28 Feb 2017, 10:46, edited 1 time in total.
Image

Image
User avatar
Magdalena
Baby
Baby
 
Posts: 54
Images: 2
Joined: 02 May 2016, 15:52

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Magdalena » 28 Feb 2017, 10:37

Spigana wrote:Jā, protams, daudziem ir zināmi tie atsevišķie skaistie gadījumi, kad nemācītais suns pats maģiski saprot, ka jāturas pie mājas utt. Daiļliteratūrā arī labi daudz aprakstīti un tad tik rodas cilvēki, kuri iedomājas, ka viņiem nu noteikti arī paveiksies dabūt to ideālo suni, kas ar saimnieku čubināsies, bez apmācības uz pusvārdu klausīs un bez socializēšanas nenokodīs kaimiņu bērnu, kam netīšām bumba pagalmā ielidojusi.

Nu ja, tāpēc arī jautāju, - vai tad tādi suņi ir tik bieži sastopami, lai varētu sacīt, ka suns pats tik labi zin, ko var laist iekšā un ko ne. Pati neesmu redzējusi. Bet nu neesmu vēl arī paspējusi dzīvē tik daudz pieredzēt.
Image

Image
User avatar
Magdalena
Baby
Baby
 
Posts: 54
Images: 2
Joined: 02 May 2016, 15:52

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby fedelta » 28 Feb 2017, 11:29

Cik cilvēku,tik viedokļu. Fakts tāds, ka neaudzinăts suns, kam sargāt ir gēnos, ir ĺoti bīstams, gan pašiem, gan svešiem.
Kā jau te minēju - nekad nevar garantēt, ka tads suns neizskries ārpus teritorijas un kādu nesaplosīs vai neizdomās, ka jūsu ieaicinātais ciemiņš tomer nav velams, ar socializetu un audzinatu suni tomer šis procents par spēju savākt un kontrolēt ir lielāks.
Mans tiek vests daudzkur, bet, kā jau teicu -nu nezinu nevienu svešu cilvēku, kas būtu tik drosmīgs nākt neaicināts iekšā, pat ja suns ir draudzīgs un labprātāk nolaizīs rokas, to jau citi nezin. Kā arī es ļoti labi varu atšķirt, kad suns rej, lai paziņotu, ja pazistams un sen neredzets nak, vai nak svešs.
Un man pašai butu bail dzivot kopā ar neaudzinatu VASu, rotu vai vidusāzieti, jo iespeja apsaukt un kontrolet būtu kā laimes spēle.
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Magdalena » 28 Feb 2017, 11:45

fedelta wrote:Fakts tāds, ka neaudzinăts suns, kam sargāt ir gēnos, ir ĺoti bīstams, gan pašiem, gan svešiem.

Protams.
Image

Image
User avatar
Magdalena
Baby
Baby
 
Posts: 54
Images: 2
Joined: 02 May 2016, 15:52

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby ash » 28 Feb 2017, 12:29

tas, ka cilvēks audzē suņus, nenozīmē ka viņš ir zinošs un profesionāls. diemžēl.
nesenā traģēdija, kur suņi nogalēja ģimenes bērnu - suņi piederēja audzētājai, kas nodarbojās ar audzēšanu, medijos bija minēts, ka suņi piedalās arī izstādēs, kas gan nekādā veidā neapliecina, ka bija arī apmācīti un socializēti.
piekrītu - neviens, kam ir kaut cik saprāta, nelīdīs pagalmā, kur ir suns. un ja tas ir VAS, rotveilers, vidusāzietis vai kas tamlīdzīgs - es neietu pat tad, ja būtu ar šo suni pazīstama. pārāk liels respekts pret viņu spēku un instinktiem.
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Alpina » 28 Feb 2017, 12:37

fedelta wrote:nu nezinu nevienu svešu cilvēku, kas būtu tik drosmīgs nākt neaicināts iekšā

:par: Šis dzīvē strādā ļoti labi :D

Tie, kuri ar saviem suņiem staigā pa izstādēm, ļoti labi zin, cik daudz darba, apmācības un socializācijas tas prasa. Kaut kā pārāk lielas pretrunas - labs izstāžu suns un absolūti nesocializēts suns.

Nebūšu oriģināla, atkārtošos - jebkurš neapmācīts suns, kuram vēl tiek "attīstīta" agresija, ir bīstams jebkuram. Apmācīts suns ir bīstams svešiniekam, kas būtībā te arī ir mērķis.

Man agrāk bija vasveidīgs bezšķirnes suns, savos spēka gados ar skaļu riešanu ziņoja par jebkuru auto mūsu sētā un rēja līdz brīdim, kad kāds no mājiniekiem uzrunāja iebraucējus. Bet ja kāds būtu mēģinājis ar viņu runāt, asti kājstarpē ierāvis, bēgtu prom. Pie mums nonāca jau lielā vecumā, pilnībā nesocializēts, neapmācīts savvaļas suns. Ja godīgi.. nevienam tādu nenovēlu :(

Kā uz jebkuru neierastu situāciju var reaģēt nesocializēts, neapmācīts suns - kas to lai zin... Varbūt viņam uznāks panisks bailes, varbūt jumts aizbrauks un ko suns šādā stāvoklī var izdarīt sev, savai ģimenei un svešiniekam!? Es negribētu lasīt virsrakstus par rezultātu :pagalvu: Tā pat arī, pat ja tas suns klausīs ģimenes pieaugušos, bet kā ar bērniem? Jā, protams, bērnus ar suņiem nedrīkst atstāt, bet tādam monstram pietiktu ar uzgrieztu muguru vai lielāku distanci.
User avatar
Alpina
Puppy
Puppy
 
Posts: 468
Images: 13
Joined: 22 Dec 2014, 09:25

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Magdalena » 28 Feb 2017, 15:32

Paldies visiem, kas palīdzēja man gūt lielāku skaidrību par šo jautājumu! :roze:

Tātad, ja sunim ir gēnos sargāt, tad tas, arī labi apmācīts un socializēts, pret svešiniekiem draudzīgs nebūs, un šo instinktu tik viegli iznīdēt nevarēs.
Savukārt neko citu neredzējušais mežonis...... nu jā.
Image

Image
User avatar
Magdalena
Baby
Baby
 
Posts: 54
Images: 2
Joined: 02 May 2016, 15:52

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Silma » 28 Feb 2017, 18:55

Magdalena wrote:Paldies visiem, kas palīdzēja man gūt lielāku skaidrību par šo jautājumu! :roze:

Tātad, ja sunim ir gēnos sargāt, tad tas, arī labi apmācīts un socializēts, pret svešiniekiem draudzīgs nebūs, un šo instinktu tik viegli iznīdēt nevarēs.
Savukārt neko citu neredzējušais mežonis...... nu jā.


Zem šitā varētu parakstīties ar visām četrām. Patiesībā, manuprāt, jo lielāks šķirnei agresivitātes un bīstamības potenciāls, piemēram, kā tādiem vidusāziešiem un kaukāziešiem, jo tieši otrādāk, nepieciešams divkārt vairāk socializēt un radināt gan pie citiem cilvēkiem, gan dzīvniekiem, nevis kā iepriekš minētā audzētāja iesaka - nekur nevest, ne pie viena nelaist. Tā ir recepte uz smagām nepatikšanām vēlāk dzīvē, kas var beigties ar nelaimes gadījumu un suņa likvidēšanu. Ja cilvēkam par citiem ir nospļauties, tad vismaz savu suni pažēlojuši.

Mums savulaik bija 2 dobermaņi - kur nu vēl sargsunīgāku šķirni, kas principā tika veidota tikai šim nolūkam. Vai nu šī iemesla dēļ, vai kāda cita, nepateikšu, bet abi suņi bija kā reizi no te aprakstītās maģiskās sugas - paši zina, ko laist klāt un ko nelaist. Pie tā visa, ka nekādus speciālus ZKS (kā to toreiz sauca) kursus nebija gājuši, teicami atšķīra ne tikai regulāros ciemiņus mājās, bet arī neitrāli noskaņotus svešus cilvēkus uz ielas no potenciāli bīstamiem subjektiem, un spēja pārslēgties no pūkaina jēriņa līdz draudīgi brīdinošam zvēram pāris sekundēs un atkal atpakaļ. Paldies Dievam, suņu impozantais un nopietnais izskats bija jau 90% arguments nemaz nemēģināt tuvoties, un ar to vien sargāšanas funkcija tika lieliski izpildīta, nekad tā arī nenonākot līdz fiziskai konfrontācijai - pārstāja vazāties un zvanīties gar durvīm visādi aizdomīgie "sabiedrisko aptauju" darboņi, prasoties dzīvoklī, un pat mūžīgie kartupeļu maisu tirgoņi lika mieru :D Un vēlās vakara stundās varēja mierīgu sirdi pavadīt aizsēdējušās draudzenes līdz sabiedriskā transporta pieturai. Vairāk, manuprāt, vidusmēra pilsonim jau arī nevajag, ja vien kāds neslimo ar paranoju vai netur mājas pagrabā Faberžē olu kolekciju, kas par varītēm jāsargā no potenciāliem zagļiem, lai attaisnotu kaut kādu speciālu sargsuņa audzināšanu.
User avatar
Silma
Baby
Baby
 
Posts: 22
Images: 1
Joined: 04 Dec 2015, 15:13

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby pixy » 01 Mar 2017, 07:40

Silma wrote:speciālus ZKS (kā to toreiz sauca) kursus nebija gājuši,
ZKS arī tagad ir ZKS - zaščitno karauļnaja služba, tikai Eiropā tas ir aizliegts, jo provocē suni uz agresiju. IPO nav tas pats, tur ir pilnīgi cits apmācību princips, daudz līdzīgāks spēlei, nevis agresīvam uzbrukumam. Krievijā arī tagad ZKS ir populārs, bet Krievijā daudz kas ir savādāk kā pie mums :) .
Man jau liekas, ka arī Faberžē olu kolekciju ar suni mūsdienās nenosargāt, lai cik apmācīts viņš nebūtu. Viens "paff" un lieta izbeigta. Tā, ka es par socializētiem, draudzīgiem suņiem. Katrā ziņā maniem suņiem pietiek ar izmēru un paskatu - viens liels melns, otrs ļoti milzīgs, respekts pret viņām ir visiem :jaa: .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Silma » 01 Mar 2017, 09:36

Nu jā, tajos tālajos laikos visi dresētāji un instruktori piedāvāja tev savu suni apmācīt pēc 2 programmām pamatā - OKD (obšij kurs dresirovki) un ZKS. Tādas ekskluzīvas iespējas kā IPO, agility utt. vēl nebija plaši pieejamas. A ko, ZKS tagad tiešām tiešām Latvijā nekur nevar iziet?
User avatar
Silma
Baby
Baby
 
Posts: 22
Images: 1
Joined: 04 Dec 2015, 15:13

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Linda B. » 01 Mar 2017, 10:20

Nesocializēts suns nebūs labs sargs. Tēvam divi rotveileri, kas savā lauku teritorijā arī visu savu mūžu pavadījuši. Viņiem bail no svešiem cilvēkiem, kāda vēl sargāšana, aizmūk aiz mājas stūra un vispār nerādās, ja pagalmā ir svešinieks. Suns varbūt nav jādod uz ielas visiem glaudīt (un es savus arī nedodu, man nevajag lišķus, kas katrā pretīmnācējā saskata draugu), bet cilvēki viņiem ir jāredz! Es varu dot visus 100%, ka mani izstāžnieki, kuriem eksperti lien mutē zobus skaitīt līdz pašām mandelēm, nevienu svešu mājās neielaidīs. Rej, kad esmu mājās, ja kaut kas aizdomīgs, bet esmu droša, ka ja būtu situācija, kur viņi vieni paši mājās un kāds ielaužas, kostu. Vasarā pēc bites dzēliena vienai ļoti slikti palika, sadeva zāles un atstāja stacionāra būrī uz novērošanu. Pēc stundas saņēmu zvanu, lai braucu pakaļ, jo suns atguvies un viņa vispār netiekot viņam vairs klāt, bez manis neļauj darīt neko, esot gājusi smaganu krāsu skatīties ar to biezo cimdu rokās (paldies Dievam), suns saķēris roku, purinājis un nelaidis vaļā. Kā ierados - normāls suns, tā pati daktere var darīt, ko viņai tur vajag darīt. Domāju, ka tas pats scenārijs būtu arī mājās ar svešu cilvēku, kas te vazātos bez manas klātbūtnes.
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby NARDICUM » 01 Mar 2017, 10:28

Galīgi visi ir aptrakuši, vai?
Gadu simtos un tūkstošos ir veidotas sargāšanai paredzētas suņu šķirnes. Arī mūsdienās daudziem ir nepieciešami suņi, kas sargā īpašumus, gana lopus un iet medībās! dzīve nebeidzas aiz Rīgas robežām. Protams, nopietnu uzbrucēju neatvairīs neviens suns, bet huligānus, narkomānus, bomžus gan. Vai te ir kāds, kam mājās glabājas kaut kas tik vērtīgs, ka būtu nepieciešams nolīgt specnaziešu vadu, jo var uzbrukt speciāli sagatavotu laupītāju banda?
Un no kurienes vispār uzskats, ka apmācīts kāda uzdevuma veikšanai suns ir nesocializēts, nekontrolējams un bīstams?
Murgu murgs!
User avatar
NARDICUM
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1130
Joined: 15 Jan 2010, 00:36
Location: Aizpute

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby peecis » 01 Mar 2017, 11:28

LV cietumā/cietumos bija veikuši kaut kādu pētījumu, kura laikā atklājies, ka parastais zaglis nelabprāt iet pagalmos ar suni.

Daži, šķiet, ir pārskatījušies filmas un iedomājas, ka zagļi ir aptuveni kā specvienību kaujinieki, bet dabā parasti tie ir bailīgi tipiņi, kuri grib klusi un nepamanīti aizstumt pagalmā atstāto velosipēdu vai ko citu, nevis ar nazi pārgriezt suņu rīkles un savādāk izpildīties :)

Apvelc savai teritorijai lāzersignalizāciju un neviens nepamanīts tur neiekļūs!


Jā, protams :D Objektam bez fiziskās apsardzes īpaši piemērots risinājums :D
peecis
Junior
Junior
 
Posts: 709
Images: 39
Joined: 26 Sep 2012, 09:30

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby peecis » 01 Mar 2017, 12:00

fedelta wrote:Ar elektrisku kastiti bija domata signalizacija, kas paziņo ka ir kads, kam tur nevajadzetu but.

Tehniskā apsardze teritorijai ir dārgs un sarežģīts pasākums.

...
Man ir VAS, un jā, viņš atļautu jebkuram pańemt manu riteni, bet es nezinu nevienu,kas riskētu pie tāda auguma un paskata suņa līst, kur nu vel kaut ko ņemt. Un man sirds lūztu skatoties, kā tads suns neko citu kā sētu nebutu redzejis un pataisits par kaut kadu kodējmonstru.
....

Man gan ir tikai 28-kilogramīgs "gribu būt VAS", bet tādi, kuri pie suņa lien klāt ir ļooooti daudz :D
Sākumā, kad atstājot, piemēram; pie veikala, suni piesēju, tādi bija vēl vairāk, pie tam es pats ar lielām acīm skatījos - apēdīs kādu vai nē - jo suni ņēmu jau 1.5 gadīgu.
Kad pārstāju siet, klāt līdēju skaits samazinājās :D
peecis
Junior
Junior
 
Posts: 709
Images: 39
Joined: 26 Sep 2012, 09:30

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby fedelta » 01 Mar 2017, 12:10

peecis wrote:
fedelta wrote:Ar elektrisku kastiti bija domata signalizacija, kas paziņo ka ir kads, kam tur nevajadzetu but.

Tehniskā apsardze teritorijai ir dārgs un sarežģīts pasākums.

...
Man ir VAS, un jā, viņš atļautu jebkuram pańemt manu riteni, bet es nezinu nevienu,kas riskētu pie tāda auguma un paskata suņa līst, kur nu vel kaut ko ņemt. Un man sirds lūztu skatoties, kā tads suns neko citu kā sētu nebutu redzejis un pataisits par kaut kadu kodējmonstru.
....

Man gan ir tikai 28-kilogramīgs "gribu būt VAS", bet tādi, kuri pie suņa lien klāt ir ļooooti daudz :D
Sākumā, kad atstājot, piemēram; pie veikala, suni piesēju, tādi bija vēl vairāk, pie tam es pats ar lielām acīm skatījos - apēdīs kādu vai nē - jo suni ņēmu jau 1.5 gadīgu.
Kad pārstāju siet, klāt līdēju skaits samazinājās :D



Peeci, nu tad tev drosminieki trāpijušies, pie mana neviens nelien :kanepe: vēl respektu laikam izpelnamies, jo blakus nav 100kg svarcēlājs, bet gan parasta meitene :kanepe:
Sunim piemīt skaistums bez iedomības, spēks bez uzpūtības, drosme bez nežēlības un visi cilvēka tikumi tikai - bez grēkiem...
Image
Image
User avatar
fedelta
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1536
Images: 25
Joined: 13 Aug 2013, 21:47
Location: Jelgava

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Māra » 01 Mar 2017, 13:02

Ui, pat no maniem 20kilogramīgajiem kārņiem cilvēki maina ielas pusi, un viņi ir pavadā un ar cilvēku. Ticu, ka sētā pie tādiem neviens neies, lieli taču. Tas, ka viņiem no cilvēkiem bail, pat ja zinātu, neticu, ka kāds uz to gatavs paļauties. Mums kaimiņtante, lai gan te dzīvojam jau gadu, un suņi vienmēr lēni, mierīgi, uz viņu i neskatās, panikā joprojām gatava neiet iekšā mājā, ja tur priekšā manējie. CIlvēkiem IR bail no suņiem. Pat tadiem, no kuriem nebūtu jābaidās. Man, personīgi, lielākoties ir bail no maziem suņiem. Tie tak tie dullākie. :kanepe:
If salukis could talk, they wouldn't talk to us.
User avatar
Māra
Champion
Champion
 
Posts: 2585
Joined: 22 Jun 2014, 18:52
Location: Rīga.

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby pixy » 01 Mar 2017, 13:47

Silma wrote: A ko, ZKS tagad tiešām tiešām Latvijā nekur nevar iziet?
Oficiāli noteikti ne, varbūt, ka pa kluso kāds ar to nodarbojas, nezinu.
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Spigana » 01 Mar 2017, 14:43

NARDICUM wrote:Un no kurienes vispār uzskats, ka apmācīts kāda uzdevuma veikšanai suns ir nesocializēts, nekontrolējams un bīstams?
Murgu murgs!


Jautājuma autore uzstājās ar jautājumiem apgalvojuma formā, ka nesocializēts un neaudzināts suns ir vislabākais sargs, no turienes arī aug kājas visām atbildēm.
Ir terjeri, ir rasela terjeri un ir Mio.
Mio, my dog
Mio Instagramā
Image
User avatar
Spigana
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1313
Images: 279
Joined: 28 Nov 2015, 18:28

Re: Sargsuņa audzināšana

Postby Magdalena » 01 Mar 2017, 21:19

NARDICUM wrote:Un no kurienes vispār uzskats, ka apmācīts kāda uzdevuma veikšanai suns ir nesocializēts, nekontrolējams un bīstams?
Murgu murgs!

Vai kāds tā uzskata? :neparliecinats: Tas taču ir vairāk kā skaidrs, ka specapmācītie ir visaugstākā mērā socializēti un kontrolējami. Kad es tos pieminēju, gribēju vienīgi oponēt tiem, kas suņu izmantošanu aizsardzībai uzskata par tumsonību vai par egoistisku pagājības atlieku.
Image

Image
User avatar
Magdalena
Baby
Baby
 
Posts: 54
Images: 2
Joined: 02 May 2016, 15:52

PreviousNext

Return to Suņu audzināšana/apmācība/dresūra

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests