ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Travelling With Dogs

ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Agii » 06 Jan 2014, 11:55

Sveicieni!

Man ir ridžbekiņš, kas nozīmē - ne mazais suns, ko var paķert padusē, ja nepieciešams. Plānojam vasarā doties ar kemperi braucienā pa Eiropu, pastaiga pa Tatriem, dažas Eiropas glavspilsētas, Horvātijas Vidusjūra u.tml.

Bet - nekad neesam ceļojuši ar suni ārpus LV, tāpēc, protams, rodas jautājumi.

1. vai bez suņu pases nepieciešami speciāli dokumenti, lai ceļotu ar suni ārpus valsts? vai ir kādas speciālas potes vēl bez obligātajām?
2. lūdzu, padalieties ar pieredzi ceļojumos ar suni - ko ņemt līdzi, kas ir ērti, ar ko rēķināties, par ko padomāt?
3. vai kāds ir devies kalnu pastaigās ar suni Tatros? kā tur ir? drīkst ar suņiem vispār?


Paldies jau iepriekš, jo šoriez noderēs jebkuri ieteikumi un pieredze par ceļošanu ar suni :)


Agii & Hugo :pastaiga:
Agii
Baby
Baby
 
Posts: 29
Joined: 20 Mar 2012, 13:50

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Begons » 06 Jan 2014, 14:39

Labprāt īsumā dalos savā nelielajā pieredzē. Aizvadītajā vasarā ar 2iem labradoriem bijām Nīderlandē, pirms tam ar vienu - Ungārijā.
1. vai bez suņu pases nepieciešami speciāli dokumenti, lai ceļotu ar suni ārpus valsts? vai ir kādas speciālas potes vēl bez obligātajām?
Obligāta pase + čips, bez tam, sunim jābūt (tā vismaz vajadzētu būt) reģistrētam LDC. Pasē jābūt vetārsta atzīmei; es šajā sakarā paļāvos uz savas vetDr. zināšanām - ko un cik daudz uz kuru valsti braucot vajag. Attiecībā uz ērcēm noteikti jāņem vērā, jo siltāka zeme, jo "niknākas" (t.i., bīstamākas) ērces.
2. lūdzu, padalieties ar pieredzi ceļojumos ar suni - ko ņemt līdzi, kas ir ērti, ar ko rēķināties, par ko padomāt?
Līdzi ņēmām kādu mīļu mantu, guļvietai kko, pāris pavadas - īso un garāku. Ēdamo sausbarību, graužamos smirdeklīšus. Protams, šīs lietas varētu iegādāt pa ceļam, bet nebija vēlmes meklēt zooveikalu, kur būtu tieši mūsu barība.
Mani suņi ir ļoti labi pasažieri, bet centāmies ik pa pāris stundām organizēt pieturas, lai kājas var izlocīt suņi un paši arī. Ja izdevās pieturēt kāda ūdens tuvumā - vispār ideāli,suņi varēja izpeldēties! Braucot jānodrošina, lai dzeramais ūdens pieejams!
Mēs izmantojām kempingus nakšņošanai, jo parasti nav problēmu (var uzturēties arī suņi), bez tam, pašiem vasarā arī tā patīk. Mums tāda paliela karabīne, kurā uzvērt abas pavadas un to viegli piestiprināt kādā drošā vietā: t.i., piefiksēt blakus teltij vai namiņam, jo kempinga teritorijā sunim jābūt pie pavadas. Tā ir vieglāk, nekā siet pašu pavadu pie kaut kā.
Pastaigas pa pilsētu neatšķiras no pastaigām LV, ja vien nav ļoti karsts. Piem, Budapeštu eksplorējām no rīta un vēlāk vakarā, rūpējoties par ķepām. Protams, arī pilsētā līdzi ūdens un bļodiņa.
Sab. ēstuvē pie āra galdiņa suns parasti velkomēts, tiek atnesta bļodiņa ar ūdeni.
Begons
Baby
Baby
 
Posts: 16
Joined: 18 Jul 2012, 13:34
Location: Jelgava

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ash » 06 Jan 2014, 14:48

mēs ar Akim 2 reizes esam bijuši Slovākijā, pirmajā reizē bijām pārgājienā pa Mala Fatra, Velka Fatra un Zemajiem Tatriem. Otrajā gadā - Pienniny, Zemie Tatri un noslēgumā - Augstie Tatri.

Pirmām kārtām - principā Slovākijā dabas parkos sunim jābūt pie saites, ja jūs dosieties pa Poliju, tad nezinu kādi tur noteikumi. visērtāk būs ar flexi.
Augstajos Tatros ir atsevišķas vietas, kur ar suni nedrīkst (tas lasīts, bet paši tādām neuzdūrāmies)
Mēs klusākās vietās suni laidām vaļā, bet populārākajos maršrutos gan ne. vienu reizi saņēmām aizrādījumu no nac. parka uzraugiem. vienīgi Augstajos Tatros, vienā tehniski pagrūtā posmā darījām tā - ka vīrs pa priekšu, suns pa vidu bez pavadas, es aizmugurē jo drošības apsvērumu dēļ tur pašam visu laiku jāturās un sunim arī ļoti jāuzmanās. tur suns nekur aizmukt it kā nevar, jo uz abām pusēm no takas - tikai stāvas klintis. neviens pretimnācējs neprotestēja, ka suns bez pavadas, jo satiekoties es viņu piesaucu blakus un nosēdināju. vienu mirkli bija bīstams moments - ieraudzījām kalnu kazas, paspēju suni nogrābt aiz astes.
ņemot vērā, ka jums ir ridžbeks - iesaku padomāt par pārgājienu Zemajos Tatros, vai rūpīgi izvērtēt maršrutu Augstajos Tatros. Augstajos Tatros takas vietām ir stāvas, akmeņainas un ļoti šauras. pirmkārt tāda izmēra sunim tur iet būs grūti, it sevišķi ja jātur pie pavadas, līdz ar to grūti iet arī saimniekam + ja populārs maršruts - patstāvīgi nāk pretī, iet garām, jāpalaiž garām citi cilvēki. otrkārt - es redzēju 2000 metru augstumā uzvilktus 2 retrīverus un redzēju abus variantus kā tikt no turienes lejā - jau mūsu samērā nelielajam un atlētiskajam terjeram tas bija pagrūti, ceru, ka tie 2 nesatraumējās. diemžēl tiem 2 saimnieks neizskatījās ne gudrs, ne spējīgs valdīt savus suņus, tāpēc ceru, ka arī tas lejā tika sveiks un vesels (diez kas nav, ja uz stāvas, akmeņainas takas tevi parauj 2 suņi)

Zemie Tatri ir nedaudz tālāk no robežas, bet arī skaisti, vienīgi pārgājienu maršruti pa lielam ir garāki. bet sunim tomēr piemērotāki.
jārēķinās, ka kalnos mēdz ganīties aitas un govis, tāpēc turiet acis vaļā.
ūdeni sunim var pārāk daudz neņemt līdzi jo parasti kalnos tas ir atrodams.
ja ir interese - draugos man ir ievietotas gan foto no abiem ceļojumiem un ir arī publicēts ceļojuma apraksts.

1. bez pases - čips + visas parastās vakcīnas.
2. padomāt par muzeju apmeklējumiem - lielākoties suni ņemt līdzi nevarēs, bet vasarā nevar arī atstāt mašīnā. ja brauksiet ar kemperi, tad pārējās iespējamās problēmas uz jums neattiecas. ;)
Lai veicas!
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ash » 06 Jan 2014, 14:49

Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Agii » 06 Jan 2014, 18:31

Liels jums abiem paldies, ka padalījāties ar pieredzēto!
Saprotu vienu - ērču faktors ir ļoti aktuāls, pūšamie jāiepērk! Vēl jāparunā ar dakteri par kādiem preperātiem, ko ņemt līdzi, ja nu gadās, ka kāds mošķis sakož.

Mums ļoti labi derēs garas, bet lēzenu kalnu pastaigas bez sarežģitības. Attiecībā uz Polijas Tatriem, kas, cik noprotu, ir tā saucamie Augstie, atradu jau internetā info, ka tur no Zakopane puses ieeja ar suņiem nav ļauta, kā arī mums pašiem nav pieredze ar gājieniem kalnos, tāpēc mēs gribam sākt ar ko rāmu! :)
Kur tieši vislabāk meklēt informāciju par Zemo Tatru takām un piebraucamajām vietām? Un saprotu, ka Zemajos Tatros jāstartē no Slovākijas puses?
Agii
Baby
Baby
 
Posts: 29
Joined: 20 Mar 2012, 13:50

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ash » 06 Jan 2014, 23:34

mēs suni pirms ceļojuma sapilinājām ar Advantix - nevienu kukaini uz viņa neredzēju.
jā, Zemie Tatri ir Slovākijā. Iesaku arī Velka Fatra - arī skaists kalnu apgabals - bez stāvām un klinšainām takām.
man prieks, ka jūs pietiekami nopietni attiecaties pret savu suni un neesat nodomājuši viņu dzīt augšā pa klintīm. toreiz tos retrīverus redzot - man viņu bija žēl. paši, plānojot Augsto Tatru pārgājienu maršrutu, ļoti ilgi meklējām un pētījām informāciju par takām, jo tur bieži maršrutos ir posmi, kuri pieveicami tikai turoties pie ķēdēm vai metāla skavām - protams cilvēkiem. suņam tur pašam būtu jātiek galā. bet mums Akims ir viegls un garām kājām, veikls un izturīgs. bet tāpat - uz Augstajiem Tatriem devāmies otrajā ceļojumā, kad jau bijām pārliecinājušies par viņa spējām pārvietoties kalnos.

šeit ir viens labs resurs - neatņemams palīgs pārgājienu maršrutu sastādīšanai Slovākijā : http://hiking.sk/hk/li/sluzby-hikeplanner.html
patulko googlē tos galvenos atslēgvārdus lai saprastu un tad vari sastādīt maršrutu un paskatīties sarežģītību, laiku, attālumu un pārējo info. te karte: http://mapy.hiking.sk/?ref=navigator

pieņemu, ka jūs interesēs 1 dienas pārgājienu maršruti. man patika šis (gājām 2012. gadā) :
Oblastj Nizkije Tatry
sākums - Magurka
S. Latiborskej hole (1558 m) pa zilo maršrutu
S. Zámostskej hole (1591) pa sarkano
Kotliská (1925) pa sarkano
atpakaļ pa sarkano līdz zaļajai takai un lejā uz Magurka
dati: 23 km, 7:40 stundas (tas pēc slovāku laika, mēs gājām kādas 12 stundas).
šo maršrutu var arī ērti saīsināt. :)
vari atvērt šo karti : http://mapy.hiking.sk/?ref=navigator ierakstīt Magurka , pietuvini kādas 3-4 reizes un tad redzēsi, kā izskatās karte.
aizbraucot uz Slovākiju tūrisma info centrā nopērciet tā apgabala topogrāfisko karti, kur plānots pārgājiens un noteikti ņemiet līdzi. mēs pirmajā braucienā pirmajā pārgājienā devāmies bez kartes - nomaldījāmies. bet nu tas jau atsevišķs stāsts. :pilnmeness:

Slovākija man ir ļoti mīļa un tuva, ja ir kādi jautājumi - varu palīdzēt ar savu pieredzi, esam tur bijuši jau 3 reizes un domāju, ka noteikti vēl kādreiz cauri braucot iziesim kādā pastaigā pa kalniem. :samilejies:
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Agii » 07 Jan 2014, 15:43

Milzonīgs paldies par tik kvalitatīvu informatīvo palīdzību. Es, kā iesācēja šāda ceļojuma meklējumos, internetā esmu gana pamaldījusies, bet neko prātīgou neatradu. tevis ieteiktie saiti mums ļooti noderēs.
Jā, par mūsu Hugo es uztraucos, jo, lai vai cik aktīvs, spēka un enerģijas pilns viņš nebūtu, visam ir robeža un gribas arī pašai šo pārgājienu izbaudīt, nevis visu laiku satraukties kā suns jūtas.
nevaru jau sagaidīt vasaru, lai dotos ceļā! :pastaiga: plānojam doties uzreiz pirms Līgo svētkiem, pieļauju, ka būs daudz cilvēku, bet nu tas nekas, galvenais lai laiks labs :)
vēl man plāns līdz braucienam iemācīt sunim stiagāt ar savu mugursomiņu! zinu, ka jocīgi skan, bet... ir daudz video redzēti, kur ridžbekam ir piemērota somiņa uz muguras, kur pats nes savu ūdeni. :) ^^
Agii
Baby
Baby
 
Posts: 29
Joined: 20 Mar 2012, 13:50

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ievish » 07 Jan 2014, 15:56

ash, super, paldies! Man arī ir doma, ka ar suni uz kalniem (uz zemajiem, ne klintīm) gribu aizbraukt, nezinu, vai šovasar, bet kaut kad noteikti! Noderēs : jaa:

Agii wrote:vēl man plāns līdz braucienam iemācīt sunim stiagāt ar savu mugursomiņu! zinu, ka jocīgi skan, bet... ir daudz video redzēti, kur ridžbekam ir piemērota somiņa uz muguras, kur pats nes savu ūdeni. :) ^^


Tādas mugursomas ir nopērkamas tepat veikalos, bet sākt droši vien vajag laicīgi un trenēties pietiekami ilgi, lai suns peirod pie tādas slodzes, jo tā ir papildus slodze, kurai vajag treniņu. Arī cilvēkam ar mugursomu ir grūtāk iet nekā bez.
User avatar
ievish
Champion
Champion
 
Posts: 2634
Joined: 02 Feb 2010, 15:46
Location: Rīga, Pļavnieki

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Agii » 07 Jan 2014, 16:04

ievish, kur iesaki iegādāties tādas somas suņiem? paskatīju internetu, gudrāka netiku, šeit suni.lv ar nekādas pārāk prātīgas diskusijas par to enatradu. nav plāns viņu ļoti nodarbināt, nesot smagumus, bet savus kaku maisiņus un nelielu ūdens pudelīti gan bij doma viņam uzticēt. sver viņš ap 40kg, tāpēc domāju, ka tā nebūs parāk liela slodze viņam.
Agii
Baby
Baby
 
Posts: 29
Joined: 20 Mar 2012, 13:50

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ievish » 07 Jan 2014, 16:08

Esmu redzējusi tādu mugursomas Depo, bet tās nav no lielajiem zīmoliem, cik ērtas, nemācēšu pateikt.
Suņos bija šāda diskusija: http://www.suni.lv/viewtopic.php?f=5&t=3459
User avatar
ievish
Champion
Champion
 
Posts: 2634
Joined: 02 Feb 2010, 15:46
Location: Rīga, Pļavnieki

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ash » 07 Jan 2014, 16:58

mēs ar bijām domājuši par mugursomu sunim, bet galu galā šo domu atmetām. tā kā dzīvojam ļoti plakanā vietā - Zemgales līdzenumā, mums nav iespēja suni trennēt nēsāt šo somu pa kalnainu apvidu. un lai vai kā - kalni ir kalni un soma uz muguras arī cilvēku reizēm apgrūtina noturēt līdzsvaru. sunim nav roku, ir mirkļi kad ir jālec uz augšu vai uz leju un augstums ir pietiekams, lai soma traucētu. un nav rokas, ar ko pieturēt. visu apdomājot, suņa drošība ir svarīgāka kā somas nešana. un runa nav par to vai tā ir slodze vai ne.
ja dzīvotu kalnos un pārvietošanās pa tiem būtu regulāra un ierasta - tad pavisam savādāk. protams - ja iet pa līdzenu vai lēzenu apvidu, tad cita runa. ja runājam par Slovākiju - tad tādas takas būtu tikai Velka Fatra reģionā. visos pārējos maršrutos tomēr ir posmi, kur ir gana stāvi kāpieni, un es nerunāju par tiem ar ķēdēm un skavām (kartēs šādi posmi ir iezīmēti ar melniem krustiņiem vai līnijām pāri maršrutam)
bez tam - atkārtoju - kalnos ir ūdens un iesaku nestiept līdzi 2-3 litrus ūdens. papētot kartes un manis doto resursu tur ir redzama ūdens pieejamība maršrutā. pie tam - pārsvarā pie visām vietām, kur kalnos atļauts nakšņot ir arī kāds avots. no 9 pārgājieniem Slovākijas kalnos, tikai vienā nebija ūdens. protams, minimālo daudzumu gan vajag ņemt līdzi un tad pa ceļam papildināt. sunim mums ir šāda pudele + bļodiņa: http://www.ebay.co.uk/itm/RAC-TRAVEL-WA ... 5d3d94e8e0

p.s. vai kāds plāno pārgājienu arī uz 2-3 dienām ar nakšņošanu kalnos? tas ir kaut kas fantastisks, ko pavisam noteikti iesaku realizēt, ja vien ir tāda iespēja!
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ievish » 07 Jan 2014, 17:04

ash, kas vasarā nepieciešams, lai nakšņotu kalnos?
User avatar
ievish
Champion
Champion
 
Posts: 2634
Joined: 02 Feb 2010, 15:46
Location: Rīga, Pļavnieki

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ash » 08 Jan 2014, 09:34

ievish, tas pa lielam no katra paša atkarīgs. manam brālim vajadzētu tikai maizi, ūdeni un plāno guļammaisu. :kanepe:
es neesmu tāda ekstrēmiste, mums "iztikas minimums" ir mazītiņa telts (no lētā gala tāpēc + gabals plēves, ja nu gadījumā uznāk stiprs lietus), plānie tūristu matracīši, plānais, vieglais vasaras guļammaiss, lukturītis, aptieciņa, mazais prīmuss, ēdamais (piemēram kuskuss, kas neko nesver, vietu neaizņem, vielgli, ātri pagatavojams un sātīgs, rieksti, maize, siers). ūdens. barība un sedziņa sunim. fotoaparāts ar 2 objektīviem :kanepe: apģērbs maximāli ūdens necaurlaidīgs. termoveļa gulēšanai. karte. ūdens pudele. un tam visam vajag mugrsomu. man ir 35L , vīram lielāka. jārēķinās ka kalnos nekad nav karsti un ka var uznākt lietus.
ieteicams ieplānot maršrutu, kur var atrast ūdeni. un vēl var nakšņot kalnu būdās, tad nevajag telti. mēs šo opciju neizmantojam, jo tur parasti ir arī citi cilvēki un man neliekas forši uzspiest kādam sava suņa klātbūtni.
pagājušā gadā mums blakus nakšņoja ģimene ar diviem bērniem - apmēram 8 un 6 gadus veciem. tas mūs iedrošinājis un tagad plānojam, domājam nākamreiz braukt kopā ar savu dēlu. :)
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby zukins » 09 Jan 2014, 16:10

Slovākija un RR - mēs bijām 2012. gada septembrī. Vēlāk uzrakstīšu mūsu pieredzi :)
(man nesanāk vairs ievietot bildi forumā... :jaut: tad nu links uz dažām bildēm FB: https://www.facebook.com/zukins/media_s ... 694&type=3 )
Image
User avatar
zukins
Junior
Junior
 
Posts: 556
Images: 14
Joined: 13 Jan 2010, 15:36
Location: LV & LUX

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby zukins » 10 Jan 2014, 17:37

Kā jau minēju, mēs bijām Slovākijā, ar mērķi ne tikai apciemot Deas audzētāju, bet arī nedaudz pastaigāt pa klaniem. Mums (t.i. man un vīram) nav pieredzes ar kalniem un pārgājieniem pa tiem, tādēļ izvēlējāmies mērenāko, vieglāko, ar "rezervi" lai būtu iespēja izbaudīt, nevis izmocīties :D Turklāt Slovākija mūsu tā gada ceļojumā bija tikai viens no punktiem (pabijām arī Vācijā, Luksemburgā un Čehijā), tādēļ daudz laika ieplānot tieši kalniem arī nevarējām.

Jau iepriekš bijām bijuši divatā Augstajos un Zemajos Tatros uz pāris dienām, pāris īsiem pārgājieniem un tādēļ likās, ka ar suni vajadzētu būt ok, kamēr vien netrāpa uz tādas vietas, kur daļa ceļa jāmēro ar pacēlāju vai pa dzelzs spraišļiem turoties pie klintīs iesistām ķēdēm. Pameklēju internetā dažādas pārgājienu vietas un izlēmām doties uz Slovensky Raj. Man nepatīk ar cilvēkiem "piebāztas" vietas dabas baudīšanai un no šī viedokļa Raj tiešām bija kā Raj :) - cilvēku bija maz, daba skaista. Viesnīcu mums izdevās atrast tur pat pie taku sākuma, pa smieklīgu cenu un ar welcome suņiem.

Pārgājienu laikā satikām vēl vienu pāri ar suni un vienu pāri, kas mums vaicāja, kā esot ar suni, jo viņi savu arī tā kā esot gribējuši ņemt līdzi. Pāris vietās bija tā nedaudz bailīgi ar suni iet, jo man nebija skaidrs, cik ļoti Dea apzinājās, ka tur pat blakus ir klints krauja, nevis vienkārši metru augsts izvirzījums, tāpēc pārsvarā Dea bija pie pavadas. Kur taka veda mežā, tālāk no kraujām, laidām arī bez pavadas, tiesa, ļoti uzmanīgi čekojot apkārtni. Ar to gan nepietika, reiz pie viesnīcas, lecot ārā no mašīnas Dea bija bez pavadas un pamanīja kaķi - rezultāts vairāk sirmu matu mums un pamatīgi sagriezta ķepa (dies vien zina uz kā viņa uzleca, bet ķepas piektais spilventiņš bija vertikāli pāršķelts) Deai. Tā kā bija pavēls vakars Slovākijas laukos, nācās pašrocīgi sniegt pirmo palīdzību, bet par laimi ar to arī viss beidzās, šūt nevajadzēja. Rezumē - noteikti vajag līdzi pirmās palīdzības aptieciņu, bet kaut ko sakarīgāku par auto pirmās palīdzības komplektu. Sagrieztā ķepa, protams, pamainīja mūsu turpmāko dienu plānus pārgājienu garuma/sarežģītības ziņā, jo lai arī iešanai netraucēja, negribējām riskēt ar sarežģītām akmeņainām takām.

Otrs secinājums - vajag ērtu ekipējumu pašam sunim. Flexi pavada, manuprāt, neder, riskantuma dēļ, ir nelāga pieredze ar laikā nenofiksētiem flekšiem. Mana izvēle bija 3m pavada, kuru var variēt garumā ar karabīnēm (resp. var sakabināt īsāku). Pašam sunim - iemaukti, bet tādi, kas nosedz lielāku ķermeņa daļu, ne tikai plecus (lai nevar izmaukties un lai vajadzības gadījumā suni var pacelt, noturēt aiz šiem iemauktiem) - mums gadījās burtiski pāris metri tādas vietas, kur prasījās suni pieturēt šauruma un slīpuma dēļ. Tagad mums ir iegādāti Ruffwear firmas iemaukti - šādi te: http://www.ruffwear.com/Web-Master-Harn ... egory=1131

Cilvēku attieksme pret suni visur bija laba, mums negadījās sastapt nevienu, kurš būtu negatīvi noskaņots. Tiesa, mēs arī skatījāmies, lai nekur un nekādā veidā mūsu suns netraucētu citiem cilvēkiem. Tā kā bija silts, ēdām pārsvarā āra kafejnīcās (tad, kad nebijām pārgājienā), tur nevienam pret suni arī iebildumu nebija.

Mums līdzi bija sava barība sunim, lai uz vietas nevajadzētu meklēt kādu alternatīvu. Salokāmā gumijas ūdens bļoda arī laba lieta. Bija līdzi suņa plānais matracītis, lai būtu savas "vietiņas" sajuta. Tas nekas, ka viņa tā pat gulēja gultā ar mums...

No suņa dokumentiem - vajag ES tipa pošu pasi ar atzīmi par vakcinācijām. Revakcinācijai jābūt veiktai vai nu savlaicīgi, vai jānogaida 21 diena pēc revakcinācijas, ja tā ir veikta novēloti. Mēs palūdzām vetam izdarīt atzīmi pasē arī par attārpošanu. Protams, jābūt čipam. Par LDC reģistru - to var prasīt tikai uz LV robežas, ja nu jums gadās tā retā laime tur sastapt kādu robežsargu, kuru jūs interesēsiet. Es 3.5 gadu laikā, braucot uz Lietuvu un atpakaļ katru nedēļu, tiku apturēta 2x pa visu šo laika periodu un suņa dokumenti netika pārbaudīti ne reizi.

Pašam pārbraucienam kā tādam ierēķiniet nedaudz vairāk laika, jo sunim vajadzēs izlocīt kājas, pastaigāties. Galējas nepieciešamības gadījumā, protams, var arī visi paciesties ar minimālu izkustēšanos, bet tas vairs nav forši :)

p.s. offtopic - ja nu kādreiz izdomāsiet aizbraukt arī uz Čehiju - Prāgu, tad iesaku aiziet uz zoodārzu, kur drīkst ar suņiem (ir pat atsevišķa suņu biļete!). Bija ļoti interesanti un ridžbekam bija iespēja paskatīties uz lauvām un citiem lielajiem kaķiem :)
User avatar
zukins
Junior
Junior
 
Posts: 556
Images: 14
Joined: 13 Jan 2010, 15:36
Location: LV & LUX

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby ash » 10 Jan 2014, 18:14

jā, pareizi - iemaukti vajadzīgi. mums arī ir tādi, aiz kuriem suni var ērti pacelt un pieturēt.
pavada - man bija 5 m un 1.8 m, bet ērti nebija ne ar vienu, ne otru - viena pa īsu (suns zem kājām, traucē iet, otra pa garu, pinas pa rokām) nākamai reizei pamēģināšu 3 m. flexi rotams var izmantot tikai plašajās kalnu pļavās.
Par Slovenskij Raj pabrīnos - mēs tur bijām tikai vienu reizi un tur cilvēku bija vājprātīgi daudz.

Par pacēlāju - mēs tādu Augstajos Tatros izmantojām - viss ok, tikai pacēlāju stacijā sunim uzlikām uzpurni (noteikumos rakstīts, ka tā jādara), bet par suni pat nebija jāpiemaksā. ;)
Image
Image
User avatar
ash
Junior
Junior
 
Posts: 950
Images: 3
Joined: 06 Apr 2011, 13:07

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby pixy » 11 Jan 2014, 07:07

zukins, superīgs ceļojuma apraksts, tā sagribējās paklīst pa kalniem. Un ar suni :) . Diez vai tas kādreiz izdosies, bet pasapņot tak var :flirts: .
User avatar
pixy
Veteran
Veteran
 
Posts: 4118
Images: 0
Joined: 13 Sep 2010, 07:28
Location: mežs

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Bonny Rain » 14 Mar 2018, 10:18

Paldies par brīnišķīgo info! Šovasar plānojam doties uz Tatriem. Protams, ar suni. Jau esmu pasūtījusi naktsmājas caur booking.com. Man patīk tas, ka tur uzreiz pie meklēšanas var ielikt atzīmi, ka interesē pet friendly naktsmājas. Tagad mēģinu saprast, kā labāk saplānot pašas kalnu pastaigas. Neesam mēs nekādi sportisti un vairāk par 4 stundām paiet noteikti nevarēsim. Bet kalnus izbaudīt ļoti gribas.
Esmu ļoti nobriedusi nopirkt suņa pārnēsājamo mugursomu (11kg franču buldogs). Jo saprotu, ka noteikti būs vietas, kur tā būs nepieciešama. Vēl nevaru īsti saprast, ko lai dara ar suni, kad paši gribēsim apmeklēt kalnu alas, kurās ar suni nedrīkst. Mašīnā laikam bīstami atstāt. Varbūt te būs labi ar to mugursomu.
Atpakaļceļā plānoju apskatīt Wieliczka sāls raktuves. Tur ekskursija minimums 3 stundas. Tad jau labāk laikam suni viesnīcā atstāt.
Ar lielu prieku gaidu vasaru :aptracis:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Spigana » 14 Mar 2018, 11:30

Mēs Rumānijā vienas alas tieši tā arī izstaigājām, ka vīrs nesa Mio mugursomā. Neko speciālu gan nepirkām, ielikām Mio lielajā mugursomā un miers. :kanepe:
Par kalniem un mugursomu gan nezinu... Ja pieredzes un izturības šādiem gājieniem īsti nav, tad ir samērā maz ticams, ka varēsiet to izbaudīt ar 11 kg somu uz muguras, labāk jau nu lai suns pats staigā.
Ir terjeri, ir rasela terjeri un ir Mio.
Mio, my dog
Mio Instagramā
Image
User avatar
Spigana
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1313
Images: 279
Joined: 28 Nov 2015, 18:28

Re: ceļojums ar suni pa Tatriem un citur Eiropā

Postby Bonny Rain » 14 Mar 2018, 14:17

Parastajā mugursomā manējā nelien iekšā. Par lielu un par smagu. Bez tam, es tieši tā arī domāju, ka suns iet pats savām četrām, bet mugursoma tikai tajos brīžos, kad savādāk nevar. Nu, piemēram, alā. Manējai vispār arī torpēda pakaļā iesprausta. Ja mēs ejam staigāt un noejam 6 km, tad sune droši vien divtik. Pārvietojas lidojot uz priekšu un atpakaļu rādiusā ap kādiem 20-40 metriem no mums. Bet nu, cik palasos, tad kalnos būs stingra pārvietošanās pavadā un nekādas brīvgaitas. Galvenais, lai pa akmeņiem kājas nesavaino. Bet jebkurā gadījumā, esmu jau ar vienu kāju ceļā :ripo: Kalni, es nāku!!!

Ak, jā, Spigana, visu laiku domāju, nez vai manējā spētu turēt līdzi raselam. Man jau pašai šķiet, ka Reinai ātrums ir pieklājīgs. :kanepe:
Bonny Rain
Puppy
Puppy
 
Posts: 353
Joined: 01 Aug 2017, 18:35

Next

Return to Suņi ceļojumos

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests