Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

All About Dogs

Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Laura » 26 Oct 2011, 15:07

Piedāvāju citu suņinieku vērtējumam rakstu darbu, par kuru pagaidām vēl skaidri nezinu, kur to likt. Tapa viņš kā mājas darbs par normatīvo aktu analīzi, bet man te iesaka, ka vajagot "laist tālāk". Varbūt kādam ir piebildes pie šī?

Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?
Ikviens suņa īpašnieks pārliecinoši pateiks, ka izbrauciens Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā kopā ar četrkājaino draugu reti ir izklaides pasākums. Lielākoties saimnieki kopā ar saviem suņiem dodas ceļā ar sabiedrisko transportu gadījumos, kad citādi nevar – lai no dažādiem rajoniem nokļūtu nedaudzajos dresūras laukumos, kas ir Rīgā vai – kas daudz bēdīgāk – apmeklētu veterinārārstu.
Tādēļ grūti ir izprotama „Rīgas Satiksmes” cenu un attieksmes politika attiecībā uz sabiedriskā transporta biļetēm pasažieriem, bagāžai un suņiem. Ar 2011.gada 7.jūnijā pieņemtajiem grozījumiem saistošajos noteikumos ir noteikts, ka Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā pārvadājamās bagāžas izmēri (garums, augstums, platums) summā nedrīkst pārsniegt 300 cm. Vienkārši rēķinot, jebkurš kā bezmaksas bagāža pārvadājamais priekšmets var būt 1 m3 tilpumā, kas ir visnotaļ apjomīga krava. Par šādas transporta līdzeklī pārvadāšanai atļautās bagāžas pārvadāšanu vienreizējā bagāžas biļete nav jāiegādājas. Vienreizējā bagāžas biļete jāiegādājas tikai par suņa pārvadāšanu, izņemot gadījumus, ja suns tiek pārvadāts piemērotā somā, kastē vai citā dzīvnieku pārvadāšanai atbilstošā veidā kā rokas bagāža vai kā vājredzīgā pavadonis (pasažierim uzrādot attiecīgu dokumentu). Policijas dienesta suņi tiek pārvadāti bez maksas, policijas darbiniekam uzrādot speciālu dienesta apliecību. Ja ar suņiem - neredzīgo pavadoņiem un dienesta suņiem viss būtu skaidrs, tad kā salīdzināt, piemēram, nelielu suni ar kubikmetru metāllūžņu, ko drīkst pārvadāt bez maksas?
Ja atmet domas par nesamērīgo bagāžas pārvadāšanas maksu par cilvēka labāko draugu, tad jāpievērš uzmanība vēl kādam visai neloģiskam punktam Rīgas Pilsētas Sabiedriskā transporta lietošanas noteikumos. Tātad „dzīvnieka pārvadāšanas tiesības apliecina derīga vienreizējā bagāžas biļete”, bet šo biļeti kopš e-talona jeb viedbiļešu ieviešanas iespējams iegādāties tikai pie transporta līdzekļa vadītāja. Kā zināms, transporta līdzekļa vadītājs vienmēr atrodas tiešā tuvumā transporta līdzekļa priekšējām durvīm, bet „tiesības iekāpt pa priekšējām durvīm ir: gados veciem cilvēkiem un invalīdiem; pasažieriem ar bērniem līdz 7 gadu vecumam; grūtniecēm”. Tāpat, saskaņā ar RD saistošajiem noteikumiem Nr.10, šīm pašām iedzīvotāju grupām paredzētas arī vietas transporta līdzekļa priekšējā daļā. No tā izriet, ka, iekāpjot transporta līdzeklī ar suni, kuram jāiegādājas vienreizējā biļete, ne tikai nedrīkst kāpt pa durvīm, kuras biļetes iegādei būtu vispiemērotākās, bet vēl arī jāspraucas cauri pasažieriem, kuri ieņem vietas vistuvāk vadītājam – atkal jau gados veciem cilvēkiem, cilvēkiem ar maziem bērniem un grūtniecēm. Vēl kāds absurds – ja jau iekāpšana pa priekšējām durvīm ir paredzēta arī pasažieriem ar maziem bērniem, tad jāatceras, ka bērni jau vismaz 100 gadus lielākoties tiek pārvadāti to vecumam atbilstošos ratiņos, bet ar šādu uzparikti visbiežāk ir diezgan nereāli iekļūt transporta līdzeklī tieši pa priekšējām durvīm.
Vēl ļoti interesants punkts ir 2.7.7., kas nosaka, ka aizliegts pārvadāt „dzīvniekus (izņemot suņus, kas pārvadājami atbilstoši 2.6.punktā noteiktajai kārtībai, kā arī izņemot kaķus un citus mazus dzīvniekus, kas pārvadājami krātiņā vai citā atbilstošā veidā saskaņā ar vispārējiem bagāžas pārvadāšanas noteikumiem)”. Interesanti, vai šie noteikumi tapuši, pamatojies uz kādu konkrētu precedentu, kad kāds pasažieri vēlējies Rīgas sabiedriskajā transportā pārvadāt, piemēram, kazu vai āpsi? Kaut gan, pēc 2.7.7. punktā minētās definīcijas āpsis (kas ir diezgan smirdīgs dzīvnieks), iespundēts krātiņā, ir pārvadājams bez maksas, pretēji sunim, kas tomēr ir cilvēka labākais draugs.
Pārejot no šo noteikumu absurdās dabas (īpatnēji, ka noteikumu grozījumi, kas pieņemti šā gada jūnijā, ir saistīti tikai un vienīgi ar izmaiņām, kas attiecas uz suņu un bagāžas pārvadāšanu) pie nepieciešamības vispār kaut kur doties ar suni, jāatceras, ka ikvienam sunim, vai tas būtu mazs un somā pārvadājams vai liels, ir nepieciešama kaut minimāla, bet apmācība. Vispārzināms ir fakts, ka mācīti suņi ir krietni pievilcīgāki sabiedrības locekļi pilsētvidē, nekā, piemēram, nekontrolēti savairojušās klaiņojošu suņu bandas no centra attālākajos mikrorajonos. Ja vienkārši parēķina, cik suņa īpašniekam izmaksā četrkājainā drauga apmācība, tad summa veidojas diezgan iespaidīga. Par piemēru ņemsim mikrorajonā dzīvojošu lielu suni, kam nepieciešama vispārējās paklausības apmācība, kuras nodarbības savukārt notiek citā, ar vienu transporta līdzekli sasniedzamā, mikrorajonā. Tātad, šādam sunim nepieciešamas vidēji 15 apmācību nodarbības, brauciens uz tām visām kopā saimniekam izmaksā 15 Latus, bet sunim – 21 Latu. Ja vēl parēķina, ka nodarbība vidēji maksā 5 Ls, šī suņa apmācīšana par sabiedrībai patīkamu saimniekam būs izmaksājusi 111 Ls.
Nav šaubu, ka Rīgas Satiksmes ienākumu lielāko daļu pilnīgi noteikti neveido ieņēmumi par suņu pārvadāšanu, bet tomēr – vai šādi nosacījumi ir godīgi? Pirmkārt – maksai par suņa pārvadāšanu (skatoties, piemēram, pēc Latvijas Pasažieru vilciena cenu politikas) būtu jābūt mazākai, nekā šis pats brauciens izmaksā viņa saimniekam. Otrkārt – kādēļ mazie un somās pārvadājamie suņi (un tas āpsis krātiņā, ko minēju iepriekš) būtu priviliģējami attiecībā pret lielajiem suņiem. Lielākoties tieši mazie suņi publiskā vidē mēdz izrādīt neargumentētas agresijas pazīmes pretēji saviem lielajiem sugasbrāļiem. Treškārt – ne jau tikai brauciens uz apmācību laukumu ir tas iemesls, kādēļ pasažieriem rodas vajadzība braukt sabiedriskajā transportā kopā ar suni. Ir vēl kāds gadījumu kopums, par kuru šīs analīzes kontekstā aizmirstam aizdomāties – nepieciešamība doties pie veterinārārsta. Labi, ja šāds brauciens ir saistīts ar ikgadējo vakcināciju, bet, ja noticis kāds negadījums, tad veterināro izdevumu lielums mēdz būt neprognozējams, līdz ar to papildus sadārdzinājums 1,40 Ls apmērā par braukšanu transportā īpašniekam var sagādāt nepatīkamus mirkļus.


Varbūt ir pienācis laiks, kad suņu īpašnieki nevis akli pakļausies birokrātu nepamatoti pieņemtajiem lēmumiem (te var minēt arī ikgadējo nodevu par suņa turēšanu Rīgā, ienākumi no kuras tiek novirzīti kaķu (!!!) sterilizācijas programmai), bet kopīgiem spēkiem mēģināsim kaut ko mainīt? Pašvaldība taču strādā mūsu labā, nevis pret mums, vai ne?
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Creme de la Creme » 26 Oct 2011, 15:18

Nu es pa visiem suņenieka gadiem ar sab.transportu Rīgā esmu suni vedusi pāris reizes...Man tagad ir tā laime dzīvot ārpus pilsētas :kanepe: Pirmajā reizē (tad vēl bija konduktori) es vedu mazu kucēnu (kādi 4 mēn. vecu, ~2 kg smagu). Man uzbrēca (savādāk to nevarēju nosaukt) un lika pirkt bagāžas biļetes, neskatoties uz manu un apkārtējo sašutumu. Jo redz suns nebija somā, bet gan klēpī. Esmu suni vedusi arī starppilsētu autobusos. Arī tur jāpērk bagāžas biļete (tāpat arī vilcienos), bet cenas ir ļoti samērīgas, salīdzinot ar nesamērīgajām Rīgas sab.transporta cenām!
Es, kā nerīdzinieks, pilnīgi atblastu rīdzinieku sašutumu! :histerija:
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Laura » 26 Oct 2011, 15:21

Vienu brīdi bija tāds nosacījums, ka biļete (divas laikam) jāpērk tam sunim, kurš nesēž klēpī. Pat bija tramvajos izlīmētas lapiņas ar vecīti, kurš tur klēpī suņuku un maksā tikai par savu biļeti un otru, kurš stāv blakus ar suni un pērk biļetes abiem.
Ja godīgi, tad es pati suņus ar sabiedrisko transportu arī ļoti sen neesmu vedusi (viņiem riebjas), vienkārši vakar, parunājoties ar vienu onkuli, kurš veda pie daktera slimu suņuku, radās tēma mājas darbam.
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby madja » 26 Oct 2011, 15:28

kad man ziemā nobeidzās auto, un uz treniņiem braukt gribējās, mati slējās stāvus, jo nācās braukt ar 2 transporta līdzekļiem, parēķini, cik tur sanāk uzcenojums vienam treniņam.
toreiz es domāju,ka priecātos par iespēju nopirkt e-talonu sunim. lai ir viens man, otrs šim. abus nopīkstinam un visi laimīgi. bet tā droši vien ir utopija.
Image
Image
User avatar
madja
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1774
Joined: 15 Apr 2010, 14:37
Location: Čiekurkalns

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Anita :) » 26 Oct 2011, 15:37

Protams, ka jābīda tālāk!
Tikai tā feini jāizdomā un jāsaorganizējas.

Atceros, kad Elbruss tika vests uz dresūrām. Ceļš izmaksāja gandrīz tāpat kā pati dresūra. Kopējā summa bija kašmaršovs (priekš mūsu maciņa). A ja vēl es līdzi aizbraucu, tad ceļa izdevumi izmaksāja dārgāk kā pati dresūra. Nesaprotu, par ko viņam tāds gods tik dārgi vizināties :apcelta:

Un tāpat arī ar vetārsta apmeklējumu. Tā kā šobrīd tā mums ir pat ļoti aktuāla tēma, nu dārgi sanāk. Ja vilcienā par Elbrusu maksājam 15 santīmi vienā virzienā, tad autobusā tie jau ir 70 saņi vienā virzienā. I togo mums visiem, lai aizbrauktu pie veta, vajadzīgi ir 5.70 lvl.
User avatar
Anita :)
Junior
Junior
 
Posts: 685
Joined: 29 Jan 2010, 14:39

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Laura » 26 Oct 2011, 15:55

Tikko pamērīju Bročiņu. Aptuvenais izmērs (garums, platums, augstums) -- 60, 22, 40, summā 122 cm. Joprojām nesaprotu, ar ko viņš sliktāks par kubikmetru metāllūžņu vai kaut vai manu sarkano koferi? :kanepe:
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby OrlandoSeaHorse » 26 Oct 2011, 16:49

Vēl viens arguments: ekoloģija. Ja brauciens ar suni, bērnu, dzīvesbiedru sab. tr. ir nesamērīgi dārgs un neērts, tad cilvēks, kuram ir kaut mazākā iespēja izvēlēties, brauks ar pers. auto (kaut vai ar kaimiņa). Kas rada sastrēgumus, izmešus, un ko vēl tik ne. Bagātas valstis cenšas stimulēt cilvēku vēlmi vizināties ar sab.tr.. Lux pilsētā ir darba braukšanas kartes (izsniedz uz vairākiem gadiem), ar tām var brīvi braukt pa visu pilsētu ar jebkuru transporta līdzekli, nedēļas nogalē ar to pašu karti var ņemt vēl 1 cilvēku līdzi bez maksas. Bērni (līdz 4 gab./pers.) un suņi (neierobežots skaits) brauc par brīvu. Rezultātā nedēļas nogalē uz ielām auto ir rīta pusē, kad cilvēki dodas kaut kur tālāk, kur ar sab. nav diez cik ērti, bet pa dienas vidu lielākā daļa tiešām vizinās ar sab.
Image Image
OrlandoSeaHorse
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1624
Joined: 13 Jan 2010, 15:56
Location: Luxembourg

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Laura » 26 Oct 2011, 17:11

Tajās dienās, kad Rīgā braukšana ir par velti, autobusos ir briesmīgi!!! Tad tiešām tur trūkst tikai kazas, aitas un āpsis krātiņā...
Es lieliski pārzinu 3.maršruta specifiku (Bolderāja -Pļavnieki), un mūsu tuvīno mazdārziņu iemītnieki šajās dienās ar autobusu ved sazinko no sazinkurienes uz sazinkurieni - esmu autobusā redzējusi gan stiepļu žoga fragmentu ar visām vīnstīgām, gan boileri (tilpumā, manuprāt, ap 300 litriem), gan vecīti ar diviem lieliem kartupeļu maisiem.
Drīzāk atgādina šo te:
Image
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Creme de la Creme » 26 Oct 2011, 17:19

Es arī labprāt brauktu līdz Rīgai ar vilcienu un tālāk ar sabiedrisko. Bet...tās cenas sabiedriskajā jau tā ir nesamērīgas! Nemaz jau nerunājot par biļešu pirkšanu suņiem (daudz ērtāk ir suni vest pavadā un tajā pašā tramvajā paņemt klēpī, nekā stiept neērtos konteinerus). Nemaz jau nerunājot ja jābrauc ar diviem-trim suņiem (kaut arī manā gadījumā pat 4 suņi neiekļautos noteiktajos izmēros).
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby ezhuks » 26 Oct 2011, 21:43

Laura - paldies par tēmas uzsākšanu.
Es ar tikko vizinājos ar rīzenu autobusā. Man paveicās. Ļoti paveicās, taču scenārijs varēja būt ne tik veiksmīgs. Vadītājs neatvēra pirmās durvis man un sunim, kas mani jau uzjautrināja - līdz viņam sanāk spraukties caur cilvēkiem ar savu mazsunīti. Autobuss nebija pārbāzts un nevienam netraucējām. Pat pastaigājām šurpu-turpu meklējot labāko vietu kopīgai pasēdēšanai. Izvēlējāmies šofera tuvumā un viņš mūsu labo uzvedību novērtēja. Atpakaļceļā jau bijām izmācītas un nemaz nemēģinājām kāpt pa pirmajām, kaut trāpījās tas pats autobuss ar to pašu šoperīti. Viņš tāds priecīgs pat šķita mūs atkal satiekot. Skolas bērnus gan izdzenāja, lai netraucē šamam stūrēt ar savām klačām. Mums šajā reizē paveicās. Taču citās reizēs... :D Knapi pār trolejbusa, tramvaja vai autobusa slieksni, kā šoperis mikrofonā jau brēc, ka biļete jāpērk. Un brēc ne reizi vien. Kad es atļāvos norādīt - ziniet, naudiņa jāsameklē, mantiņas jāiekārto, man tika atbildēts - to jau pirms tam vajadzēja. Var jau būt, ka šamie ar tiek tramdīti un likts tā iznesties, kas zina. Taču sistēma ir muļķīga. Es pat nevaru iedomāties kā kāds ar, piem., īru vilku vai kaukāzieti (ar kuplu kuplu asti) sprauksies līdz šoperim pēc biļetes.
Ak, tagad atcerējos līdzīgu sviestu no RS. Pāris gadus atpakaļ, lai būtu uzskaite (?), tika ieviesta prasība visiem bezmaksas braucējiem (invalīdiem) ņemt pie šopera bezmaksas biļeti. Tad arī bija dažādi fakti. Mamma, kuras bērns-invalīds, sēž ratiņkrēslā, viens nav atstājams, stumsies tagad cauri transportam pēc biļetes...? Tad RS izlīda caur adatas aci un ieviesa personalizētos e-talonus klāt pie invaliditātes apliecībām, kuras JAU dod iespēju braukt bez maksas. Un māmiņas ar bērniem ratiņkrēslos brauca uz klientu apkalpošanas centriem, lai uztaisītu personalizēto, kuru nopīkstināt.
Vēl jau RS ir aizliegusi pārvadāt velosipēdus, ar motivāciju - tiek smērētas drēbes. Un ar kādiem kliedzieniem vadītāji met ārā noo vagoniem, ja kāds iekāpj! Velosipēdus drīkst pārvadāt (tas arī tika vasarā ieviests) tikai ievīstītus drāniņā (kabatslakats derētu?). Uz jautājumu - ko darīt cilvēkam, ja vellapēds salūzis un nav variantu nogādāt uz servisu, atbilde - jāņem taksis!
ezhuks
Junior
Junior
 
Posts: 775
Joined: 13 Jan 2010, 13:27

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Laura » 26 Oct 2011, 22:09

Droši varu apgalvot, ka ne tikai es, bet vēl daudzi būtu priecīgi par iespēju tikt pie personalizētā e-talona arī sunim. Un lai biļetes cena būtu nevis tāda, kāda tā ir pašlaik, bet gan, piemēram, 25 santīmi - kā tas ir studentiem...
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Ivettta » 26 Oct 2011, 22:15

Interesanta tema! Man puisa tante (traka suniniece) ir autobusa soferis, intereses pec uzjautasu, kaa ir ar suna parvadasanu sabiedriskaja transporta Fra...Cik diez maksa bilete? Kadi noteikumi? Hmm..
Atminos, sen, sen, kad vel ar erdelieni braucu uz nodarbibam, tad bija japerk bilete sev un sunim, un sunim bija jabut ari uzpurnim. Uhh..tas bija tik sen!
Image
Image
Ivettta
Junior
Junior
 
Posts: 569
Joined: 15 Feb 2010, 14:50
Location: La Rochelle, Fra

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Linda B. » 26 Oct 2011, 22:41

Tas kāds kārtējais jauninajums?Vēl vasara braucu ar suni trolejbusā un neviens soferis biļeti pirkt nelika,jo suns sēž klēpī.
Šodien gan starppilsētu autobusa šoferis prasīja man kaut kādu mistisko žetonu,kam esot jābūt visiem suņiem Lv.Apstulbu un pateicu,ka tur kur dzīvoju neviens tādus žetonus nedod.Tā arī visu ceļu domāju par kādiem žetoniem viņš runā?Reģistrācijas?Iecavā neviens suņus nereģistrē un manam sunim ir mikročips,kam man kaut kādu žetonu?Ta nejau viņs domāja žetonu ar saimnieka vārdu un telefona numuru.
User avatar
Linda B.
Champion
Champion
 
Posts: 2157
Images: 10
Joined: 15 Jan 2010, 00:40
Location: Iecava

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Suņamamma » 27 Oct 2011, 07:11

Tēma ir pareizi atspoguļota, aktuāla un par to vajag rakstīt.

Tikai, vismaz man, ir milzīgi iebildumi pret pēdējo rindkopu, kur nez kādēļ kaķiem vēl pieliktas 3 izsaukuma zīmes. Laura, vai tiešām jūs domājat, ka kaķis ir nevērtīgāks vai sabiedrības rūpju mazāk cienīgs dzīvnieks? Suņiem vismaz ir saimieki, bet klaiņojošajiem pilsētas kaķiem nav neviena izņemot sabiedrību kopumā. Un tas tiešām nav normāli, ka izmestie kaķi nekontrolēti vairojās, izplata slimības un būtībā ar to apdraud arī mūsu suņu veselību. Tāpēc tas, ka RD izdala līdzekļus humānai klaiņojošo kaķu populācijas ierobežošanai ir tikai un vienīgi apsveicami. Un ja uz to skatās no rīdzinieku (kopumā) viedokļa, tad pilsētai ir daudzkārt svarīgāk ierobežot klaiņojošu dzīvnieku izplatību, nevis ievērot kādas sociālās grupas (suņinieku) intereses.

Tapēc, Laura, domaju, ka tā pēdējā rindkopa par kaķiem ir jāizvāc, jo tā ir gan neētiska, gan neveiksmīgi salīdzinoša (par sliktu suņu īpašniekiem). Visa raksta labā doma tiek sagrauta ar šo teikumu, manuprāt.
Image
User avatar
Suņamamma
Baby
Baby
 
Posts: 78
Joined: 26 Sep 2011, 17:04
Location: Rīga

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Creme de la Creme » 27 Oct 2011, 07:21

Es gan nedomāju ka tēmas autors ir pret kaķiem! Bet kāpēc TIKAI kaķiem? Un arī - varbūt beidzot būtu laiks sākt pārbaudīt dzīvnieku vakcinācijas? Un tad arī varētu ievākt MILZĪGAS naudas summiņas no sodiem...Bet tad lūk kādam nāktos ''pacelt pēcpuses'' un pastrādāt...
Tas tā, galīgi ne par tēmu...
Asspalvaino takšu audzētava ''Creme de la Creme'' cremedelacremeteckel@inbox.lv
http://cremedelacremeteckel.jimdo.com/
http://cremedelacremehandmade.jimdo.com/
Ogres kinoloģiskais klubs, takšu sekcija
User avatar
Creme de la Creme
Veteran
Veteran
 
Posts: 3440
Joined: 13 Jan 2010, 15:49
Location: Sējas novads

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Sisija » 27 Oct 2011, 07:22

Suņamamma , par kaķiem :par:
Image Image
Sisija
Champion
Champion
 
Posts: 2271
Joined: 13 Jan 2010, 21:45
Location: Rīga, Pārdaugava

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Sisija » 27 Oct 2011, 07:24

Creme de la Creme, par vakcināciju varu tikai piekrist, bet tad taču kādam būs arī jāstrādā :lamajas:
Image Image
Sisija
Champion
Champion
 
Posts: 2271
Joined: 13 Jan 2010, 21:45
Location: Rīga, Pārdaugava

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Suņamamma » 27 Oct 2011, 08:41

Creme de la Creme, doma jau laba, bet zinot ekonomisko situāciju valstī, liekas, ka tie kas nevakcinē ir sociāli maznodrošinātās aprindas no kurām iegūt soda naudas būs visai problemātiski.

Parēķināsim pašas - municipālais policists ar algu teiksim 450 Ls uz papīra + soc.nodoklis = 558,41 Ls. Strādā 8 stundas. Soda naudas apmers 5-10 Ls.
Vienas stundas laikā viņš fiziski ir spējīgs pārbaudīt ne vairāk kā 1-2 suņus (tos, kam nav pašvaldības žetona). Protokola sastādīšana aizņem laiku, būs nepatiesi dati, jo pasi tak neviens nenēsā staigājot ar suni. Lielākā daļa "aizturēto" teiks, ka suns potēts, pošu pase mājās un tā izrādīsies taisnība. Sausais atlikums ar patiesiem datiem un tiešām nepotētu suni būs 1-2 suņi dienā un tie paši izrādīsies trūcīgie pensionari. Kopumā reāli uzliktie sodi var būt 1,5 (pusotrs suns dienā) x 21 darba diena x 5 (10) Ls = mēneša ieguvums 157,50 (315,00) Ls. Plus vēl nevarēs samaksāt, jāalgo juristi piedziņai utt utt. Kā redzat šī ideja pamatos nespēj nest pašvaldībai ieņēmumus pat ja noķerto suņu skaitu dubultotu vai trīskāršotu.

Vienīgā izeja šajā virzienā ir obligātā čipēšana, vienota datu bāze un obligāta nodevas nomaksas un potēšanas datu pievienošana šai bāzei.
Tādā veidā nepotētie un nodokli nesamaksājušie suņi tiks izķerti automātiski un automātiski var izsūtīt adm.sodu protokolus. Tas prasīs salīdzinoši mazu administratīvo resursu. Vienlaicīgi šī bāze lielā mērā atrisinatu pazudušo/atrasto dzīvnieku problēmu.

Ideja par visu Latvijas suņu obligātu (bezmaksas!) čipēšanu un vienotas datu bāzes uzturēšanu Zemkopības ministrijā ir izstrādāta, tās ieviešana bija paredzēta no 2009.gada (čipējot suņus veicot ikgadējo potēšanu), bet krīze pārvilka tam krustu. Šo tēmu vajadzētu valdībā aktualizēt.
Image
User avatar
Suņamamma
Baby
Baby
 
Posts: 78
Joined: 26 Sep 2011, 17:04
Location: Rīga

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby silverequs » 27 Oct 2011, 08:43

Piekrītu Laurai par kaķiem, ne jau viņa pret kaķu sterilizāciju, bet jautājums, kur nonāk, manis samaskātā nauda. Ja kaut ko maksāju, vēlos saņemt vismaz kaut ko pretī, piemēram, ja maksāju nodokļus, tās būs kaut minimālas, bet sociālās garantijas, ja maksāju nodevu, gribu zināt, ka tas nav vienkārši, lai noplēstu naudu, bet dod reālas priekšrocības attiecībā pret tiem, kas šo nodevu nemaksā...
http://www.silverequs.webs.com
http://www.ambrosius.webs.com
I'm living in an age, that calls darkness light...
User avatar
silverequs
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1894
Images: 1
Joined: 13 Jan 2010, 13:00
Location: Rīga, centrs

Re: Rīgas Satiksmes bizness – gudri suņi?

Postby Laura » 27 Oct 2011, 09:05

Es to nodevu nemaksāju jau piecus gadus. Un pateikšu, kādēļ. Ir Rīgas Domē tāda institūcija kā "Mājdzīvnieku uzskaites un reģistrācijas nodaļa", kuru sazvanīt un iegūt no viņiem kādus datus vai informāciju ir nereāli. Tas pirmais. Otrais -- Jā, es uzskatu, ka plēst naudu no suņu īpašniekiem, lai šo naudu novirzītu kaķu aprūpei, ir neloģiski un negodīgi. Kaķi manu suni neapdraud, normāli audzinātus bērnus arī nē, bet klaiņojošie suņi mūs apdraud pēc pilnas programmas. Ir jau ļoti jauki, ka kaut kur darbojas tā kaķu sterilizācijas programma, bet, spriežot pēc mūsu apkaimes kaķu baru ģeometriskās vairošanās, vismaz Bolderājā un Daugavgrīvā šī programma netiek realizēta. Trešais -- teikt, ka šiem bezsaimnieka kaķiem neviena nav, ir ļoti virspusēji. Domāju, ka visas pa logiem izsviestās ēdienu atliekas ir veltītas tieši viņiem. Ceturtais -- kāda x-a pēc ar šādiem jautājumiem būtu jānodarbojas pašvaldības policijai? Es nezinu, vai kāds cits to atceras, bet apmēram pirms gadiem 16 -- 18 par suņu un kaķu uzskaiti dzīvojamās mājās rūpējās sētnieki. Un ļoti labi darbojās tā lieta. Atnāca sētnieks, savāca piecīti, paprasīja, vai suns potēts (pasi parādījām) un ahoi -- līdz nākamajam gadam. Kurš gan savas sētas suņus pazīst labāk kā sētnieks? (Elementāra matemātika -- mūsu mājā ir 8 suņi (45 dzīvokļi). Nodeva pilnīgi noteikti ir samaksāta par vienu no viņiem. Ja samaksātu par visiem, summā būtu 4 x 6 + 4 x 3 = 24+12=36 Ls.) Un - ja godīgi - es būtu gatava maksāt latu mēnesī par katru suni savai sētniecei, par to vien, ka viņa aizvāc kakas (ne jau mūsējās, nē...). Bet nē - pie mums ir pieņemts, ka viss iet caur sodu sistēmu.
Un vēl -- Ja jau tika aizskarta obligātās čipēšanas tēma. No maniem trim suņiem čipēts ir tikai viens. Parēķinot, cik man izmaksās visu manu tetovēto (!!!) suņu čipēšana un ierakstīšana šajā maģiskajā un nevienam nepieejamajā datu bāzē, es uzskatu, ka tas ir kārtējais ierēdņu izgudrojums pilnmēness naktī. Bija jau kaut kas līdzīgs zirgiem izgudrots - nedarbojās - tagad pieķērās suņiem...
Image
User avatar
Laura
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1688
Images: 0
Joined: 13 Jan 2010, 14:30

Next

Return to Viss par suņiem

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests

cron