Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Dog Breeds

Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby Andra » 13 Jan 2010, 15:00

Vēlējos ievietot standartu. Precīzāk 2 standarta variācijas( lai gan pie mums ir atzīta tikai pirmā).

Šēit ir FCI standarts latviešu valodā

FCI standarts Nr.288

IZCELSMES VALSTS: Ķīna

PATRONĀŽAS VALSTS: Lielbritānija

ORIĢINĀLĀ STANDARTA PUBLICĒŠANAS DATUMS: 24.06.1987.

PIELIETOJUMS: dekoratīvais suns

KLASIFIKĀCIJA: 9. grupa: kompanjoni un dekoratīvie suņi 4. apakšgrupa: kailie suņi Bez darba spēju pārbaudes.

KOPĒJAIS IESPAIDS: Maza auguma, aktīvs un graciozs suns; vidēji spēcīgiem līdz smalkiem kauliem, gludu, kailu ķermeni. Apmatojums tikai uz ķepām, galvas un astes vai arī ķermenis klāts ar mīkstu matu plīvuru. Šai šķirnei ir divi izteikti tipi: brieža tips – straujš un ar smalkiem kauliem, un Kobi - druknais tips ar smagnējāku ķermeni un kauliem.

UZVEDĪBA UN RAKSTURS: Priecīgs, nekad nav nikns.

GALVA: Gluda, bez pārmērīgām krunkām. Attālums no galvaskausa pamatnes līdz pārejai ir vienāds ar attālumu no pārejas līdz degungalam. Galva izskatās gracioza ar modru izteiksmi.

GALVASKAUSA DAĻA:
Galvaskauss: viegli noapaļots un pagarināts.
Pāreja: izteikta, bet ne pārmērīgi.

PURNA DAĻA:
Degungals: Izvirzīts, šaurs atbilstoši purnam. Pieļaujams jebkuras krāsas degungals.
Purns: Nedaudz sašaurinās virzienā uz degungalu, bet nekad nav smails; kalsns, bez nokarenām lūpām.
Lūpas: stingri pieguļošas un plānas.
Žokļi/zobi: žokļi spēcīgi, ar nevainojamu, līdzenu šķērveida sakodienu, t.i., augšējie griezējzobi cieši pārsedz apakšējos griezējzobus, un ir novietoti žoklī vertikāli.
Vaigi: tīri veidoti, kalsni un plakani, sašaurinoties pāriet purnā.
Cekuls: ideālā gadījumā sākas no pārejas un sašaurinās virzienā lejup pa kaklu. Garam un krītošam cekulam dodama priekšroka, bet pieņemams arī rets.
Acis: Tik tumšas, ka izskatās melnas. Acu baltumi redzami mazliet vai nemaz. Vidēja izmēra. Novietotas tālu viena no otras
Ausis: Zemu novietotas - ausu pamatnes augstākais punkts ir vienā līnijā ar acs ārējo kaktiņu. Lielas un stāvošas, ar vai bez bārkstīm. Nokarenas ausis ir pieļaujamas vienīgi pūkainajiem suņiem.

KAKLS: Kalsns, bez vaļīgas ādas uz rīkles, garš. Slīpā nolaidenā līnijā graciozi saplūst ar spēcīgiem pleciem. Kustībā kaklu tur augsti paceltu un viegli izliektu.

ĶERMENIS: No vidēji gara līdz garam. Lokans.
Mugura: Taisna.
Jostas vieta: Saspringta.
Krusti: Labi noapaļoti un muskuļaini.
Krūšu kurvis: Diezgan apjomīgs un dziļš, bet ne mucveidīgs. Krūšu kauls nav izvirzīts. Krūšu kurvis sniedzas līdz elkoņiem.
Apakšējā līnija: Mēreni pievilkta.

ASTE: Augstu novietota, kustībā tur paceltu vai izstieptu. Aste gara, virzienā uz galu sašaurinās, diezgan taisna, nav nedz saritināta, nedz sagriezta uz sāniem, dabiski nolaista, kad suns ir mierīgs. Apmatojums garš un krītošs, klāj astes pēdējās divas trešdaļas. Pieļaujams rets astes apmatojums.

KĀJAS
PRIEKŠKĀJAS: priekškājas garas un slaidas, labi novietotas zem ķermeņa.
Pleci: Tīri, šauri un labi vērsti atpakaļ.
Elkoņi: Cieši pieguļ ķermenim.
Pēdvidus: Smalks, spēcīgs, gandrīz vertikāli novietots.

PAKAĻKĀJAS: Pakaļkājas plati novietotas. Pakaļkāju leņķiem jābūt tādiem, lai mugura būtu taisna.
Apakšciskas: stingras un garas, vienmērīgi pāriet lecamajās locītavās.
Lecamās locītavas: zemu novietotas.
Ķepas: galēji izteiktas zaķa ķepas, šauras un ļoti garas, ar raksturīgiem pagarinātiem mazajiem kauliņiem locītavās, it īpaši priekšķepām, kas rada papildus locītavas šķietamību. Nagi jebkurā krāsā, mēreni gari. “Zeķes” ideālā gadījumā ir tikai uz ķepu pirkstiem, bet nesniedzas augstāk par pēdvidus augšdaļu. Ķepas un pirksti nav nedz izvērsti nedz satuvināti.

GAITA/KUSTĪBAS: Solis garš, plūstošs un elegants ar labu izvēzienu un atspērienu.

APMATOJUMS

Apmatojums: Nekur uz ķermeņa nav lieli matu kušķi. Āda smalkgraudaina, gluda, taustot silta. Pūkaino suņu apmatojums sastāv no pavilnas un mīkstu garu matu plīvura. Plīvurveida apmatojums ir raksturīga šķirnes iezīme.
Krāsa: Jebkura krāsa vai krāsu kombinācija.

LIELUMS/SVARS:
Ideālais augstums skaustā suņiem: 28-33 cm; kucēm: 23-30 cm
Svars ievērojami atšķiras, bet tam nevajadzētu pārsniegt 5,5 kg.

TRŪKUMI:
• Ikviena atkāpe no iepriekšminētajiem punktiem uzskatāma par trūkumu, kura nozīmīgums ir tieši proporcionāls tā izteiktības pakāpei.

N.B. Suņiem jābūt diviem skaidri redzamiem, normāli attīstītiem sēkliniekiem, kuri pilnībā atrodas sēklinieka maisiņā.



Tāpat vēlos ievietot USA standartu. Interesanti ir papētīt atšķirības amerikāņu un eiropiešu pieejā škirnei.


The Official AKC Standard


General Appearance A toy dog, fine-boned, elegant and graceful. The distinct varieties are born in the same litter. The Hairless with hair only on the head, tail and feet and the Powderpuff, completely covered with hair. The breed serves as a loving companion, playful and entertaining.
Size, Proportion, Substance
Size Ideally 11 to 13 inches. However, dogs that are slightly larger or smaller may be given full consideration. Proportion rectangular-proportioned to allow for freedom of movement. Body length from withers to base of tail is slightly longer than the height at the withers. Substance Fine-boned and slender but not so refined as to appear breakable or alternatively, not a robust, heavy structure.

Head
Expression Alert and intense. Eyes Almond-shaped, set wide apart. Dark-colored dogs have dark-colored eyes, and lighter-colored dogs may have lighter-colored eyes. Eye rims match the coloring of the dog. Ears Uncropped large and erect, placed so that the base of the ear is level with the outside corner of the eye. Skull The skull is arched gently over the occiput from ear to ear. Distance from occiput to stop equal to distance from stop to tip of nose. The head is wedge-shaped viewed from above and the side. Stop Slight but distinct. Muzzle Cheeks taper cleanly into the muzzle. Nose Dark in dark-colored dogs; may be lighter in lighter-colored dogs. Pigment is solid. Lips Lips are clean and tight. Bite Scissors or level in both varieties. Missing teeth in the Powderpuff are to be faulted. The Hairless variety is not to be penalized for absence of full dentition.
Neck, Topline, Body
Neck Neck is lean and clean, slightly arched from the withers to the base of the skull and carried high. Topline Level to slightly sloping croup. Body Brisket extends to the elbow. Breastbone is not prominent. Ribs are well developed. The depth of the chest tapers to a moderate tuck-up at the flanks. Light in loin. Tail Tail is slender and tapers to a curve. It is long enough to reach the hock. When dog is in motion, the tail is carried gaily and may be carried slightly forward over the back. At rest the tail is down with a slight curve upward at the end resembling a sickle. In the Hairless variety, two-thirds of the end of the tail is covered by long, flowing feathering referred to as a plume. The Powderpuff variety's tail is completely covered with hair.

Forequarters
Angulation Layback of shoulders is 45 degrees to point of shoulder allowing for good reach. Shoulders Clean and narrow. Elbows Close to body. Legs Long, slender and straight. Pasterns Upright, fine and strong. Dewclaws may be removed. Feet Hare foot, narrow with elongated toes. Nails are trimmed to moderate length.

Hindquarters
Angulation Stifle moderately angulated. From hock joint to ground perpendicular. Dewclaws may be removed. Feet Same as forequarters.

Coat
The Hairless variety has hair on certain portions of the body: the head (called a crest), the tail (called a plume) and the feet from the toes to the front pasterns and rear hock joints (called socks). The texture of all hair is soft and silky, flowing to any length. Placement of hair is not as important as overall type. Areas that have hair usually taper off slightly. Wherever the body is hairless, the skin is soft and smooth. Head Crest begins at the stop and tapers off between the base of the skull and the back of the neck. Hair on the ears and face is permitted on the Hairless and may be trimmed for neatness in both varieties. Tail Plume is described under Tail. The Powderpuff variety is completely covered with a double soft and silky coat. Close examination reveals long thin guard hairs over the short silky undercoat. The coat is straight, of moderate density and length. Excessively heavy, kinky or curly coat is to be penalized. Grooming is minimal-consisting of presenting a clean and neat appearance.

Color
Any color or combination of colors.

Gait
Lively, agile and smooth without being stilted or hackneyed. Comes and goes at a trot moving in a straight line.

Temperament
Gay and alert.
Andra
Baby
Baby
 
Posts: 14
Joined: 13 Jan 2010, 14:57

Share On

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: Ķīnas cekulainais suns/Chinese crested dog

Postby Andra » 13 Jan 2010, 21:36

Vienkārši smukuļi, kuriem nevilšus esmu "uzdūrusies" internetā.

Image

Image

Image

Image

Image


šis ir mans favorīts - Fils

Image

Image

Image
Andra
Baby
Baby
 
Posts: 14
Joined: 13 Jan 2010, 14:57

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby Inita » 01 May 2011, 20:54

Vai varu palūgt linku, kur var dabūt ļoti sakarīgu informāciju par šķirni ? (slimības, uzvedība utt..) Būtu kolosāli latviešu vai krievu valodā!

Paldies!
Inita
 

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby obrija » 12 Sep 2011, 13:36

Varbūt šeit ir kāds kas kaut ko saprot no šīs šķirnes suņiem? Vai konkrētais suns http://www.draugiem.lv/gallery/?pid=229 ... =229790170 Ir ķīnas cekulainais , man vismaz saka ka esot, tikai kaut kāds otrs tips. :)
Image
User avatar
obrija
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1642
Joined: 13 Jan 2010, 14:11
Location: Latvija

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby mika » 12 Sep 2011, 15:11

Man jau liekas no sērijas gribēju būt ,jo ciltsrakstu tam sunim nav :tikainesaki: Galvenais ka šādu suņu saimnieki ar putām uz lūpām cenšas pierādīt esam tās vai citas šķirnes esam.Nu mīli savu suni tādu kāds ir nevis centies pierādīt to kā nav :paukojas:
mika
Puppy
Puppy
 
Posts: 164
Joined: 16 Jan 2010, 18:05
Location: Ogre

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby AliseM » 12 Sep 2011, 15:29

Es gan nevaru to suni apskatīt (neesmu draugos), bet mani vienmēr padara aizdomīgu tas termins "cits tips". pasen atpakaļ Favorītā bija melnas krāsa mitelšnauceri (augumā gan vairāk cvergi), kuri bija tikai attāli līdzīgi šnauceriem. Šo "šnauceru" ražotāja visiem deklarēja, ka tie ir amerikāņu tipa. ... un cilvēki klausījās vaļējām mutēm un pirka :sajucis:
AliseM
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1096
Joined: 13 Jan 2010, 17:12

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby Sanio » 12 Sep 2011, 15:40

Vakar Vecrīgā sēžot kafē, redzēju kā man garām gāja kādi 10 šīs šķirnes suņi. Dažiem bija amizanti tērpi mugurā, pat ar keponu uz galvas :smarzas:
Bildes skatoties man labāk patīk ar spalvu :jaa: :pedinja:
User avatar
Sanio
Junior
Junior
 
Posts: 526
Joined: 02 Aug 2010, 16:27
Location: Rīga

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby obrija » 12 Sep 2011, 16:37

Sanio wrote:Vakar Vecrīgā sēžot kafē, redzēju kā man garām gāja kādi 10 šīs šķirnes suņi. Dažiem bija amizanti tērpi mugurā, pat ar keponu uz galvas :smarzas:
Bildes skatoties man labāk patīk ar spalvu :jaa: :pedinja:

Tas suns arī bija tajā tusiņā un arī tērpā :kanepe: Bet man tik liekās ka cilvēku čakarē un es nekādi nevaru iestāstīt ka tas nav ķīnas cekulainais uz ko sekoja atbilde ''Tur bij tiesnesis, kurš man teica, ka tas esot cits tips un viņa lābāk ticot tiesnesim, ne man un esot redzējusi vecāku dokumentus'' Bet protams pašam sunim dokumentu nav.
Vienkārši žēl to cilvēku kurš pa visu varīti tic ka viņam ir ķīnas cekulainais :tikainesaki:
Image
User avatar
obrija
Intermediate
Intermediate
 
Posts: 1642
Joined: 13 Jan 2010, 14:11
Location: Latvija

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby Safohouse » 13 Sep 2011, 11:44

obrija wrote:Varbūt šeit ir kāds kas kaut ko saprot no šīs šķirnes suņiem? Vai konkrētais suns http://www.draugiem.lv/gallery/?pid=229 ... =229790170 Ir Ķīnas cekulainais , man vismaz saka ka esot, tikai kaut kāds otrs tips. :)

Jā, ir divi tipi (ka jau sākumā standartā norādīts), bet šajā bildē redzamajam sunim nav nekāda sakara ne ar vienu no šiem tipiem, jo tas NAV Ķīnas cekulainais. Esmu redzējusi ļoti šķirnīgus suņus un ne tik šķirnīgus, bet šim, manuprāt, ķīnieši pat tuvumā nav bijuši, jo, parakājoties norādītajā adresē un paskatoties arī citas bildes, tā arī nesaskatīju viņam neko, kas liecinātu par ĶC klātbūtni (ja nu vienīgi pēc auguma...).Pūkainajam ķīnietim purniņu skuj (un pakakli), neskūts tas aug ar garu spalvu, bet attēlā redzamajam suņukam, manuprāt, nekas nav skūts.
Ar tikpat labiem rezultātiem šo suņuku varētu dēvēt par chivavu, taksi vai vēl kādu citu šķirni:-)
Nesaku, ka suņuks nav jauks, tikai nepatīk, ka to reklamē kā kādas šķirnes pārstāvi, tādējādi bojājot iespaidu par šķirni kā tādu. (es te ne par konkrēto gadījumu, bet vispārīgi filosofēju).
User avatar
Safohouse
Puppy
Puppy
 
Posts: 270
Joined: 13 Jan 2010, 13:35
Location: Tukums

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby ingars » 25 Jan 2013, 11:44

http://www.cc-dog.ru/library.php - viss par ķīnas cekulainajiem
Image

Image
User avatar
ingars
Junior
Junior
 
Posts: 621
Joined: 28 Nov 2010, 19:49
Location: Liepaja

Re: Ķīnas cekulainais suns / Chinese Crested Dog

Postby seila » 14 Dec 2013, 12:25

Pārkopēts no draugiem.lv

Ķīnas cekulaino suņu pārītis- apmēram 13 gadus veci .
Pēdējos dzīves gadus ir bijuši spiesti pavadīt pie ļoti dzerošiem cilvēkiem, kurus izlika no dzīvokļa- un suņuki nonāca patversmē.
Dodiet iespēju suņupārim nodzīvot savu dzīvi siltumā un mīlestībā. Un galvenais- drošībā.
Image
Atrodas Mežavairogu patversmē ( Ķekava ) . Informācija http://www.mezavairogi.lv/
Zvanīt tālr. 26479144 Danutai Priedei
User avatar
seila
Junior
Junior
 
Posts: 988
Images: 0
Joined: 22 Feb 2012, 16:37


Return to Suņu šķirnes

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests

cron