Man rakstīšanas kāre parādās periodiski. Vidusskolā tīri labi padevās domraksti, pirms dažiem gadiem kādā domubiedru grupā draugiem.lv izpaudos filmu kritikās, pagājušajā rudenī rakstīju „Velozaķa dienasgrāmatu”. Tomēr vidusskolas un domrakstu laiki jau sen pagājuši, nopietnas filmas pēdējā laikā nav iekāriena skatīties, un par tiem niekiem, ko šad tad noskatos, roka neceļas rakstīt, velozaķis vasaras sākumā satraumētā ceļgala dēļ arī ir visai neaktīvs, bet obligāti rakstāmajam promocijas darbam vēl jāatrod iedvesma. Tā, nu, pēc kārtējās pastaigas ar vecāku suni, nolēmu sākt savu blogu par un ap suņiem, jo atkal ir ienākusies rakstīšanas kāre...
Sākšu, kā jau daži šī foruma blogu rakstītāji pirms manis – ar savas suņu (un citu dzīvnieku) mīlestības vēsturisko izklāstu.
Bērnību atceros slikti, bet no mammas nostāstiem es jau agrīnā mazuļa vecumā, kad tikko sāku runāt un to sāku darīt jau gada vecumā (droši vien zināju, cik daudz dzīvē gribēsies izrunāt ) esot pazinusi visus apkārtnes suņus, zinājusi, kāds četrkājainis kurā mājā ikdienas pastaigu maršrutos dzīvojis. Un katru vēlējusies paglaudīt. Reiz kādā veikalā mammai neredzot esot mēģinājusi sadraudzēties ar kādu mazizmēra kvekšķi, kam bērna mīlestība galīgi nav bijusi pa zobam, tādēļ tas mazajai suņumīlei gandrīz iekodis. Es pēc tam esot mammai neizpratnē jautājusi – kāpēc sunītis tā darījis, jo es to vienkārši gribējusi paglaudīt... Biju gan pārāk prātīgs bērns, lai kā mūsdienās viens otrs nebēdnis spiegdama mestos svešiem suņiem ap kaklu.
Vispār man patika un vēl joprojām patīk gandrīz visi dzīvnieki. Milzīgu sajūsmu izraisa pat vardes, ķirzakas, čūskas un citi rāpuļi, no kuriem sieviešu kārtas pārstāvji lielākoties mēdz raustīties. Tik nez kur bērnībā radušās paniskas bailes no zirnekļiem, kas pieaugušā vecumā izpaužas kā izteikta nepatika pret šīm interesantajām radībām. Vienu brīdi pat sapņoju par pitonu. Šim sapnim gan strīpu pārvilka nesen pieņemtie Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi, kas aizliedz mājās turēt ar dzīviem siltasiņu dzīvniekiem barojamus kustoņus. Arī jau pieaugušā vecumā tāpat kā bērnībā uz ielas mēdzu glaudīt bez saimnieka uzraudzības palikušus dzīvniekus, kas izskatās un uzvedas pietiekami pieklājīgi.
Tomēr par spīti manai trakajai suņu mīlestībai, ģimenē suņu nebija visai ilgi. Mums vienmēr ir bijuši kaķi, bet pirmo suni es ar māsu un brāli, izčīkstējām tikai tad, kad man bija jau kādi divpadsmit vai trīspadsmit, māsai gadu un brālim trīs gadus mazāk. Neatceros, kur kucēnu ieguvām, bet tas bija dzeltens vidēja izmēra dvorterjers ar tumšāku purnu un asti, ko nosaucām par Feriju vai ikdienā – Feri. Vecākiem pašiem nekad nebija bijuši suņi, vismaz ne pilsētā. Mamma nāk no laukiem, arī tēvs vasarās pa laukiem dzīvojies, un cik zinu, suņi viņam pilsētas mājā arī nav bijuši. Tādēļ, kā jāaudzina un jāskolo kucēns, kurš nedzīvo lauku sētā, viņiem nebija ne jausmas.
Feris bija īsts dabas bērns – nepaklausīgs, bēga prom no mājām, postīja dārzu, kaut arī tam ātri vien riņķī tika aplikts žogs, raka bedres zem žoga, leca tam pāri un darīja visu ko citu, ko ne īpaši inteliģents un neapmācīts krancis mēdz darīt. Vecāku īpašumam dārzs ir ielas malā un māja aiz dārza, bet ielas otrajā pusē piecstāvu dzīvokļu māja ar balkoniem uz mūsu pusi, tādēļ šīs mājas iemītniekiem ir laba redzamība notikumiem mūsu dārzā. Tā nu viens otrs pastāstiņš par Fera blēdībām nācis no draudzīgiem pretējās mājas kaimiņiem. Bērnībā Jāņus parasti braucām svinēt pie radiem Ēdolē, sunim, protams, bija jāpaliek mājās. Pēc tam kāds no draudzīgajiem pretējās mājas kaimiņiem stāstīja, ka tikko mēs visi sasēdušies mašīnā un aizbraukuši, suns ielecis dārzā un sācis to demolēt. Kā par spīti tam, ka atstāts viens.
Kad Feris nebija pamucis no mājām, viņš dzīvojās pa sētu, kur priekš izskriešanās vietas ir gana, bet citu suņu kompānijas, protams, nebija. Suņa likšanu pie ķēdes vecāki nekad nav atzinuši. Vienīgā reize, kad jau pusaudža vecuma suni mēs – bērni mēģinājām vest pastaigā, tas beidzās ar to, ka no pavadas viņu tā arī neatlaidām, bet mani viņš bija kārtīgi izvazāja riņķī, jo spēka viņam netrūka. Arī bara hierarhiju viņš bija sakārtojis pa savam prātam – brāli, kā ģimenes pastarīti nerespektēja vispār un arī uz lielāko daļu citiem mēdza rūkt, ja bija ticis pie dienišķās putras bļodas vai kaula.
Mūsu pirmajam sunim – nepaklausīgajam dvorterjeram Ferim bija īss mūžs. Viņš pāris gadu vecumā nomira no smagas saindēšanās. Visticamāk, ka kādā no saviem sirojumiem bija saēdies žurku indi. Speciāli viņam vai žurkām atstātu – par to vēsture klusē....
Es ar Feri un Miku.
Pēc Fera nākamais suns tika paņemts visai drīz. Precīzu laiku atkal neatceros, bet iespējams, nebija pagājis pat gads. Kucēns tika sameklēts pēc sludinājuma vietējā avīzē. Maniem vecākiem vēl joprojām nebija īpaši plašu zināšanu par kucēniem, tādēļ sākumā nevienam neradās nelāgas domas par to, ka kucēnam ir tikai pusotrs mēnesis. Kuces saimnieki esot stāstījuši, ka kucēna vecāki esot īsti VASi, turklāt viens vai pat abi esot dienesta suņi, kas sargājot cietumniekus. Mazulim, protams, ciltsrakstu nebija. Tādēļ, cik patiesībās bija kuces saimnieku leģendās, vēsture atkal klusē. Mazais bezciltsrakstu VAS tika nosaukts par Rodžeru. Visticamāk agrīnās no mātes atšķiršanas dēļ suns izauga visai alerģisks, jo sevišķi pret svaigu cūkgaļu. Svaigi cūkas kauli viņa ēdienkartē bija jāaizmirst.
Pirmajā naktī, kad suņa bērns tika atvests pie mums, vecākiem abiem bija nakts maiņas, tādēļ, lai Rodžeram nebūtu pārāk vientuļi, es gulēju pirmajā stāvā vecāku istabā, un suņuks nakti pavadīja blakus gultai uz grīdas. Mēģinājumi tikt gultā bija, bet Rodžers bija pārāk mazs, lai pats tur ierāptos un man bija doti norādījumi viņu gultā neielaist. Pagaudoja, pačīkstēja un galu galā aizmiga savā midziņā uz grīdas.
Rodžers un Panka.
Rodžers uzauga kopā ar Panku – no kāda Mikas metiena paturētu kaķenīti – un kā jau vienaudžiem rotaļas arī bija attiecīgi aktīvas. Kad kucēnam ausis sāka slieties augšā, Panka tās spēlējoties vienkārši nodauzīja atpakaļ lejā. Arī pieaugušam viņam reizēm stāvus slējās tikai viena auss – tā, kas mazāk bija cietusi no bērnības rotaļām ar kaķēnu. Augumā Rodžers nelīdzinājās modernajiem, slīpajiem VASiem. Ja viņa vecāki tiešām bija vācu aitu suņi, tad vecā tipa – augstāki, bez slīpās muguras.
Rodžera attiecības ar kaķiem bija interesantas – savus kaķus viņš nekad vardarbīgi neaiztika. Vecā kaķene Mika nekautrējās kārtīgi sadot pa purnu, ja suns līda par tuvu klāt, savukārt ar Panku rotaļas turpinājās arī pieaugušā vecumā, reizēm dauzoties kaķene tika nožļembāta pavisam slapja, bet sakodiena stiprums vienmēr tika kontrolēts un žokļi netika aizvērti tik stipri, lai kaķi savainotu. Panka kā vēl daži vēlāk paturēti Mikas kaķēni ņēma nelabu galu – kaķene bija pieradusi pie tēva mašīnas un tā, ka mašīna nekustās, ja kaķis zem tās palīdis apakšā. Bet svešas mašīnas neizturējās tāpat kā tā, kas sētā stāvēja. Panku uz ielas sabrauca.
Rodžera un Pankas rotaļas.
Kad atkal no kāda Mikas metiena tika paturēts kaķēns, Rodžers jau bija pieaudzis suns, bet mazo kaķa bērnu auklēja abi ar veco kaķeni. Kad kaķēns skraidīja pa istabu, pieskatītāji bija divi – kaķa bērna mamma un suns, katrs savā istabas stūrī. Arī ar pārējiem mūsmājās uzaugušiem kaķiem Rodžers satika lieliski – spēlējās, nevajāja. Tomēr kaķu draudzīgais suns vismaz savā sētā bija draudzīgs tikai pret saviem kaķiem. Ne viens vien Mikas kavalieris vai vienkārši pārāk drosmīgs caurgājējs no rīta sētā atradās visai beigts... Ārpus savas teritorijas interese par kaķiem saglabājās, bet ne vardarbīga. Varbūt kādam prom bēdzējam bija vēlme līdzi skriet, bet ne vairāk.
Bērna auklēšana.
Rodžers atšķirībā no Fera bija iedzimti inteliģents un nosvērts suns. Viņam mājas kārtībā tika iemācītas dažas pamatkomandas, kuras viņš klausīja tīri labi, bet reizēm viņa uzvedībā līda ārā tādi gājieni, kas norādīja, ka acīmredzot sargsuņi viņa senčos ir bijuši. Piemēram, atceros gadījumu, kad jau pa vakara krēslu biju izgājusi ar viņu staigāt un aizklīdusi līdz Ventmalai. Tur vienā tumšākā stūrī sēdēju un vēroju ostas vakara gaismas. Pēkšņi mums sāka tuvoties kāds vīrietis. Prasīja uguni, lai piepīpētu. Tā man nebija. Bet kamēr es ar vīrieti apmainījos pāris frāzēm, suns, kā sargājot, nostājās starp mani un vīrieti un viegli rūca. Parasti viņš nebija agresīvs pret svešiem un tā arī savā mūžā nevienai divkājainai radībai nav iekodis, lai gan svešus cilvēkus, atrodoties savā teritorijā, šad tad pabaidīt viņam patika. Jo sevišķi tādus, kas jau paši baidījās
Arī, kad vecāki ar viņu gāja staigāt, viņam reizēm parādījās tādi kā dienesta un ganu suņa gājieni. Piemēram, reiz pa pēdām viņš tēvu bija aizvedis pie mežā sēņojot noklīdušās mammas (viņai ir topogrāfiskais idiotisms smagā formā, pat trīs priedēs var apmaldīties). Parasti gan, ja viņi gāja sēņot, tad suns savu baru pats pieskatīja – skraidīja no viena pie otra, lai kāds nenoklīst. Ja mamma gāja kāpās aiz pilsētas pludmales sauļoties, suns uzmanīja apkārtni, regulāri veicot apgaitu pa perimetru. Kad vecāki gāja jūrā peldēties un mantas atstāja vienas krastā, suns ūdenī līdzi peldēja tikai tik ilgi, kamēr pludmalē neparādījās kāds svešinieks. Tad Rodžers bija laukā no ūdens un sargāja savu saimnieku mantu. To visu viņam nekad neviens nebija mācījis.
Kā jau būsiet sapratuši no iepriekšējām rindkopām, Rodžers tika regulāri vests pastaigās. Varbūt ne katru dienu, jo viņam bija sēta, kur izskrieties, bet ik pārdienas noteikti. Galvenā suņa staidzinātāja biju es. Pirmā Rodžera pastaiga apmēram 5 mēnešu vecumā man gan beidzās ar asarām, jo suns kāpās mani pazaudēja. Protams, man piecpadsmitgadīgam skuķim ne prātā nebija, ka tādu kucēnu labāk no pavadas atbrīvot pamazām un uzmanīgi. Deviņdesmito vidū interneta un suņu forumu nebija. Aizgājām uz jūru, suņuks man smuki sekoja pa kāpām. Bet ošņādamies kaut kur bija paskrējis tālāk un noklīdis. Bija rudens un stiprs vējš, kas slāpēja skaņu, tādēļ arī uz maniem izmisīgajiem saucieniem neviens neatbildēja. Izvandījos pa kāpām, suni neatradu un raudādama devos uz pāris kilometru attālajām mājām, kur noklīdušais kucēns mani priecīgi sagaidīja. Lieki teikt, ka turpmāk biju uzmanīgāka. Pieaugušā vecumā Rodžers gan vienmēr pa pēdām atrada pastaigā vedēju, arī tad, ja bija aizskrējis kur tālāk kā viņš to nereti mežā mēdza darīt.
Man ļoti patīk mežā, varu pa to klīst stundām un arī jūra, protams, ir sirdij tuva. Parastie pastaigu maršruti gāja pa tuvīnajiem mežiem un jūru, reizēm uz pilsētas pusi. Tā kā vecāku mājas atrodas apmēram 10-15 min gājienā no meža un kādu 20 min gājienā no jūras, tad tur arī visbiežāk staigājām. Parasti pastaiga sākās ar pakalnaino (precīzāk teikt – kāpu) taku izložņāšanu Spicītes virzienā. Tā ir teritorija, kur tagad iekārtojies Ventspils Piedzīvojumu parks. Ja bija laiks un vēlēšanās, tad tālāk devāmies iekšā bijušajā armijas daļā, un pa ļoti skaistajām piejūras meža takām mēdzām pat aiziet prom līdz ragam – tā saucu vietu, kur pludmale apmēram kilometrus desmit no pilsētas pastiepjas uz jūras pusi un veido nelielu ragu. Tad gar jūru atpakaļ. Šīs garākās pastaigas bija apmēram 4 stundu gājiens samērā naskā tempā un pēc tām suns (un arī es) knapi varēja pavilkt kājas un nogulēja (šoreiz tikai suns) pusi dienas. Parastās pastaigas bija mazliet tuvākas un aizņēma 2 – 2,5 stundas. Reizēm, jo sevišķi nesezonā, pastaigājām pa pilsētas pludmali, molu, kuri deviņdesmito gadu otrajā pusē, beigās vēl nebija tādi tūrisma objekti kā tagad. Pa pilsētu staigājām maz, jo tad suni nevarēja laist vaļā no pavadas un atbrīvot no uzpurņa, kas tajā laikā Ventspils suņiem virs 30 cm skaustā, izņemot medību suņus, bija obligāts. Staigājām vieni, jo es nebiju tas sabiedriskākais tīnis un lieliski izbaudīju divvientulību ar suni. Brīvdienās nereti uz mežu un jūru ar Rodžeru gāja arī vecāki. Rudenī arī sēņot.
Vēl pāris Rodžera bildes.
Turpinājums sekos...